Gluténmentes bajor zsemle

Gluténmentes bajor zsemle

Ez az a bizonyos előfőzött zsemle, ha így jobban ismerjük, ami azért jó, mert sokkal mutatósabban néz ki, mint a „sima” és ízre is némileg más. Kívül ropog, belül puha, szerintem kipróbálásra érdemes.

Hozzávalók:
250 g Miklós’ Universal Mix gluténmentes liszt (csak ebből a lisztből is elkészíthető)
250 g Schär B gluténmentes liszt (csak ebből a lisztből is elkészíthető, vagy akár csak Nutri Free Mix per Pane lisztből, ami szintén jól keverhető Schar B vagy Schar Mix it liszttel is (Miklós’ Universal Mix együtt viszont a Nutri nem olyan jó) )
1 ek pattogtatott amaránt (vagy +1 ek liszt)
1 ek amaránt liszt  (vagy +1 ek liszt)
1 ek tápióka keményítő  (vagy +1 ek liszt)
1 ek só
1 kk cukor
1 cs Oetker szárított élesztő
2 ek olaj
1 doboz kefir (vagy joghurt, lehet laktózmentes is)
víz

előfőzéshez:
1 ek szódabikarbóna
1 ekKeverjük először össze a száraz hozzávalókat! Ha valakinek nincs otthon amarántja (semmilyen formában) és/vagy tápióka keményítője, csak simán hagyja ki és tegyen bele helyette 1-1 evőkanál lisztet. Vagy az se baj, ha nem tesz, hiszen folyadékmennyiséget nem írtam, többek között ezért. (Másrészt meg azért, mert elfelejtettem lemérni, de ebből nem lesz baj.)Adjuk hozzá az olajat, a kefirt – amit nem árt, ha előtte már kiveszünk a hűtőből, hogy ne legyen olyan vadul hideg – végül annyi kellemesen langymeleg vizet, hogy nagyon lágy, de olajos kézzel még éppen gombócokká formázható tészta legyen. Hangsúlyozom, hogy nagyon olajos kézzel, mert egy lágy tésztát máshogy képtelenség formázni. Gömbölyítsünk belőle szép kis labda formákat, majd sütőpapírral bélelt tepsiben hagyjuk pihengetni fél órán keresztül.

Amikor ezen túl vagyunk, tegyünk egy lábasba 2 liter vizet, ha felforrt, mehet bele 1-1 ek só és szódabikarbóna. Most jön az a része, hogy nagyon óvatosak leszünk. Lábas mérettől függően megfogunk 1-2 zsemlét és óvatosan vízre tesszük őket. Mintha kis vitorlások lennének, csak éppen ezek nem azok, ráadásul a mi sós vizünk sem nevezhető éppen tengernek.Arra készüljünk, a zsemlék a vízben meg fognak nőni – míg ez a vitorlásokra egyáltalán nem jellemző – tehát ha több zsemlét pakolunk a lábasba, úgy osszunk-szorozzunk, hogy tuti kényelmesen elférjenek egymás mellett. Kb. fél percig főzzük az egyik oldalukat, majd ismét nagyon óvatosan forgassuk át és újabb fél percig hagyjuk őket békén. Ezt követően szűrőkanállal finoman nyúljunk alájuk, csepegtessük le őket és helyezzük vissza a sütőpapíros tepsibe.

Ha az összest előfőztük, egy éles késsel vágjunk rájuk mélyedést és már mehetnek is a 180 fokos sütőbe, kb. negyedórára, amíg szépen meg nem pirulnak.
Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/istvansz/ceruzabab.hu/wp-includes/functions.php on line 5420

Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/istvansz/ceruzabab.hu/wp-includes/functions.php on line 5420