Ez az étel nagyon olaszos, nagyon könnyű, mégis egy ízekkel teli paradicsombomba. Ráadásul 20 percen belül össze lehet dobni, így akár egy hosszú nap végén is nagyszerű fogás lehet.
Hozzávalók:
1 cs tészta
2 dl paradicsomszósz
8-10 db szárított paradicsom
2-4 gerezd fokhagyma
kb 2 kk szárított bazsalikom (friss még jobb)
2 ek olaj
1 kk só
20 dkg kemény vagy félkemény sajt
Először is főzzük meg a szabadon választott tésztánkat. Én ezúttal gluténmentes pennét tettem forrásban lévő sós vízbe. Kb. 6 liter vízhez 1 púpos evőkanál sót szoktam adni. Amíg a tészta fő, elkészíthetjük a szószt, de közben ne felejtsük el időnként megkeverni sem.
Hámozzuk meg és reszeljük le (vagy nyomjuk szét) a fokhagymát, a szárított paradicsomot pedig vágjuk vékony csíkokra. Fogjunk egy serpenyőt, tegyünk bele az olajat. Ha forró, akkor a fokhagymát kevergessük benne egy kicsit, addig, amíg a színe kissé tompává nem válik. Adjuk hozzá a szárított paradicsomot, a szószt, a sót és a bazsalikomot.
Főzzük együtt egy kicsit. Van, aki szerint 1-2 percet is elég, de nekem ilyenkor még túl keménynek tűnik mindig a paradicsom, így addig főzöm, amíg szerintem jó állagú lesz. Kóstoljuk – a só miatt úgyis kell – és döntsük el. Ha nem érezzük szentségtörésnek és savanyúnak találjuk a szószt, titokban szórjunk bele nyugodtan egy kevés cukrot is, én pl. kissé édeskésen szeretem a paradicsommártást.
A közben elkészült a tésztát szűrjük le, majd keverjük össze a paradicsomszósszal és tálaljuk. Én ezúttal Grana Padano sajtot szórtam rá, ami egy isteni aromájú, parmezánszerű kemény sajt.
Ugye milyen egyszerű? Ráadásul ezt az ételt fogyaszthatják vegák, valamint bátran elkészíthető gutén-, tojás- és tejmentesen is attól függően, hogy milyen tésztát, illetve sajtot választunk. Kiváló vendégváró – például, ha váratlanul toppan be valaki – de nagyszerűen be lehet vele kucorodni egy fotelba is, evés közben nézni valami klassz sorozatot, vagy olvasni egy jó könyvet.