Mondjuk úgy, hogy a bolognai spagetti és a hagyományos rakott krumpli törvénytelen gyermeke. Egyszerűen sütőtálba rétegezve vagy torony formájában is elkészíthető, attól függően, hogy van éppen hozzá hangulatunk.

Hozzávalók:

  • 0,5 kg darált hús
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 1 kisebb fej hagyma
  • 1-4 gerezd fokhagyma
  • 1 sárgarépa
  • 1 liter sűrű paradicsomlé
  • bazsalikom
  • oregánó




Először is készítsünk elő mindent a főzéshez! A burgonyát jól sikáljuk meg és héjastul tegyük annyi vízbe főni, amennyi bőven ellepi. Időnként nézzünk rá, szúrjunk bele villát és ha úgy érzékeljük, hogy kellőképpen átfőtt (szét ne főzzük, akkor nehezebben szeletelhető), akkor horgásszuk ki a vízből és hagyjuk kicsit kihűlni. Ha úgy érezzük, hogy bírja már a kis kezünk a hőfokot, akkor szabadítsuk meg a héjától és vágjuk karikára. Ez utóbbit könnyebben kivitelezhetjük, ha teljesen kihűlt – forrón sokkal jobban szeretnek széthullani a szeletek.

A vöröshagymát hámozzuk meg és kockázzuk fel, a fokhagymát hámozzuk meg és reszeljük le – vagy nyomjuk szét (vagy össze) – a sárgarépát hámozzuk meg és reszeljük le és végül a szalonnát vágjuk kockára.

Ez utóbbit tegyük egy hőálló edénybe és pirítsuk meg (ezen a ponton lophatunk is belőle magunknak egy-nyolc kockát, ki-ki lelkiismerete szerint). Tegyük rá a hagymát és pároljuk rajta áttetszően fényesre, azaz üvegesre. Ezt követően mehet rá a darált hús és a sárgarépa. Sűrű kevergetés mellett szépen pirítsuk össze őket, majd dobáljuk meg frissen tépkedett bazsalikom levéllel – esetleg szórjuk meg szárítottal – adjuk hozzá a fokhagymát is és végül öntsük nyakon az egészet paradicsomszósszal.

Most már mehet hozzá a só is, illetve ha megkóstoljuk és úgy érezzük, hogy túl savanyú a paradicsomszósz, nyugodtan csempészhetünk bele egy kevés cukrot is. Keverjük össze az egészet és tegyük vissza főzni a szószt, ami itt már kiérdemelte a bolognai nevet. Kb. negyedóra elég is lesz neki, de kóstolgassuk, a hústól is függ (marha, sertés, baromfi…?! ki mit használt hozzá).

Amikor elkészült a szósz, döntsük el, hogy rakott krumplit, vagy krumpli tornyokat szeretnénk belőle készíteni. Ha az előbbit, akkor egy tűzálló tálat kenjük ki zsírral vagy olajjal, tegyünk bele egy réteg karikákra vágott burgonyát és öntsük le egy kevés szósszal. Folytassuk ezt addig, amíg el nem fogy az egész: egy réteg krumpli, egy réteg szósz, egy réteg krumpli… és így tovább. A végén szórjuk meg a tetejét reszelt sajttal.

Ha tornyokra vágyunk, akkor fogjunk egy krumpli karikát, tegyünk rá egy kanál szószt, szórjuk meg sajttal, majd így folytassuk: krumpli-szósz-sajt, krumpli-szósz-sajt. Túl magasra azért ne törjünk, mert félő, hogy az egész leborul. A kis tornyokat – sajt legyen ennek a tetején is – helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe.

Bármelyik utat is válasszuk, a következő lépés a sütés lesz, méghozzá 180 fokon addig, amíg a tetején a sajt szépen meg nem pirul. Nagyon finom. Nem viccelek. Tényleg.

Ha értesülni szeretnél a ceruzabab frissülő tartalmáról lájkold a facebook oldalunkat, illetve nézz körül a bloghoz kapcsolódó  mentes ajándék webáruházunkban is.


http://www.ceruzabab.hu/wp-content/uploads/2018/02/b5.jpghttp://www.ceruzabab.hu/wp-content/uploads/2018/02/b5-250x250.jpgAntal Viktóriafőételbazsalikom,bolognai,burgonya,fokhagyma,paradicsom,sajtMondjuk úgy, hogy a bolognai spagetti és a hagyományos rakott krumpli törvénytelen gyermeke. Egyszerűen sütőtálba rétegezve vagy torony formájában is elkészíthető, attól függően, hogy van éppen hozzá hangulatunk. Hozzávalók: 0,5 kg darált hús 10 dkg füstölt szalonna 1 kisebb fej hagyma 1-4 gerezd fokhagyma 1 sárgarépa 1 liter sűrű paradicsomlé ...Gasztronómia, életmód és ami még belefér