Eperdzsem

Eperdzsem

Imádom a házi eper lekvárt – vagy dzsemet, ahogy tetszik – az ízét és az illatát is, miközben készül. Mert az valami isteni, bármelyik parfümnél jobb.

Hozzávalók:

1 cs Dr. Oetker Dzsemfix 3:1
1-1,25 kg eper
350 g cukor

Én most háromszoros mennyiséget készítettem, ráadásul igénybe vettem a gyerekeim segítségét is: ők mosták és csumázták ki az epreket, azaz eltávolították róluk a kis zöld levélkét. Miután elkészültek, beraktam az egészet egy nagy lábasba, nyakon öntöttem cukorral és bizony simán, kézzel nekiestem.

Igen, én nem géppel pürésítettem egy részét, ahogy úrinők szokták – meg ahogy a dzsemfix zacskóján áll – hanem követtem egy tévében látott olasz szakácsnő példáját, aki pont ugyanígy ment neki a paradicsomnak, főzés előtt. Mondjuk úgy, hogy én is szeretem a közvetlen kapcsolatot az étellel. Lényegében kézzel szétnyomkodtam tehát a gyümölcs egy részét – szerintem úgy finom, ha a nagyja egészben marad – a cukor pedig közben tette a dolgát, kicsalogatta belőle a lé tetemes hányadát. (Ebből le is nyúltam úgy 2 decit és tejjel keverve turmixot csináltam belőle).

Úgy 5 percnyi gyömöszölés után hozzákevertem a Dzsemfixet és magas hőfokon főzni kezdtem. Forrás után még 3 percig főztem, majd levettem a tűzhelyről és egy kanállal leszedtem róla a habot és kifertőtlenített üvegekbe töltöttem. A fertőtlenítésnek amúgy a legegyszerűbb, mikrós formáját választottam, azaz a szépen kimosott, nedves üvegeket egy percre betettem a mikróba.

muszáj volt máris, még frissen és forrón megkóstolni 🙂

Miután megtelt az összes üveg, lezártam és 5 percig a fejére forgattam őket, majd az idő leteltével vissza és már el is készültem vele. Persze azonnal enni kellett a friss lekvárból is, kihagyhatatlan. Annyira nagyon finom!

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd figyelemmel a facebook oldalam is. Katt IDE!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/istvansz/ceruzabab.hu/wp-includes/functions.php on line 5349

Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/istvansz/ceruzabab.hu/wp-includes/functions.php on line 5349