Gombás rizs

Gombás rizs

Ez egy nagyon klasszikus köret, amit valamiért mégsem szoktam túl sok helyen látni. Sőt, nekem is ritkán jut eszembe elkészíteni, nem is tudom miért. Valahogy nem jut eszembe, pedig nagyon egyszerű és még finom is.

Hozzávalók:
rizs
gomba
hagyma
petrezselyemMennyiséget azért nem írtam, mert van aki jó hagymásan vagy jó petrezselymesen szereti, más meg alig tesz bele. A gomba mennyiségre is igaz, mint mondjuk a rizibizinél a borsó mennyiségére, azaz valaki úgy szereti, hogy csak mutatóban van benne egy-egy szem borsó, másnál meg több, mint a rizs. Döntsük el, hogy mit szeretnék.

Az előkészítés egyszerű: a rizst mossuk át, többször öntögessük le róla a vizet, aztán engedjük újra és legyünk ezzel addig, amíg a víz nagyjából tiszta nem lesz, vagy meg nem unjuk. Tegyük félre. A vöröshagymát (ami amúgy zöld, vagy póré is lehet) hámozzuk meg és vágjuk apróra. A gombát szintén tisztítsuk meg, majd vágjuk szeletekre.Egy kevés olajon pároljuk üvegesre a hagymát – azaz áttetszően fényesre – majd dobjuk rá a gombát és néhány percig sütögessük, párolgassuk – mivel a gomba vizet ereszt – együtt. A rizst, ha szeretnék kicsit megpiríthatjuk, de ha nem, akkor mosás után egyenesen öntsük a gombára. Ha jó minőségű rizst használunk, így is pergős marad. Én basmatit használtam, ha jól emlékszem, de lehet, hogy jázmint. Ezt a kettőt szoktam szinte mindig.

Kevergessük el a rizzsel, adjuk hozzá a finomra vágott petrezselymet is, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy kb. duplán ellepje az egészet. Igazából a víz mennyisége megint rizsfüggő, a hagyományosnak többnyire nagyobb mennyiség – és többi idő – kell ahhoz, hogy puha legyen. Fedjük le, és alacsony hőmérsékleten főzzük készre. Néha azért persze keverjük is át. Ha magába szívta az összes folyadékot, de még kemény a rizs, akkor persze adjunk még hozzá. Ennyi. Nem nehéz, ugye? Nem hát, miért is lenne.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/istvansz/ceruzabab.hu/wp-includes/functions.php on line 5349

Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/istvansz/ceruzabab.hu/wp-includes/functions.php on line 5349