Azért érdemes házi narancslekvárt főzni, amiért az összes többit: mert a bolti köszönőviszonyban sincs a házival. Ráadásul roppant egyszerű is, így a konyhában kicsit se járatosak is gond nélkül megbirkóznak vele. Sőt, birkózni sem kell, egészen könnyen adja magát.
Én a naturális fajtát szoktam főzni, szerintünk az a legfinomabb. Értsd: nincs benne semmilyen fűszer, ami elvonná a figyelmet a narancsról – se fahéj, sem más – illetve nem teszünk bele narancshéjat sem, mert azt csak úgy egyszerűen nem szeretjük. Persze ízlés kérdése ez is, aki akar tehet bele ilyesmit is, opcionális jelleggel.
Hozzávalók:
1,5 kg narancs
1 csomag (0,5 kg) Koronás Befőzőcukor 3:1 (a gyártó honlapja szerint minden termékük gluténmentes)
Kezdjük az üvegek sterilizálásával! Én mikrosütőbe szoktam tenni az üvegeket egy kevés vízzel. Forralom 1 percig, majd kiveszem, rátekerem a tetőt és fejjel lefelé állítva hagyom, amíg a lekvár elkészül.
Hámozzuk meg a narancsokat úgy, mint ahogyan az almát szoktuk, azaz késsel. Vágjuk le a fehér részt is! Van, aki teljesen kifilézi a cikkeket, de szerintem nem szükséges, nem lesz érezhető a lekvárban, így felesleges ebbe plusz – nem kevés – időt és energiát ölni.
Vágjuk kockákra, tegyük lábasba és egy mixer segítségével kissé törjük össze. Nem kell teljesen, finom, ha maradnak benne nagyobb darabok is. Keverjük hozzá a befőzőcukrot, és forraljuk kb. 8 percig.
Öntsük ki az üvegekből a vizet, merjük bele a még forró lekvárt, tekerjük rá a tetőt és ismét fejjel lefelé forralva hűtsük ki és már készen is vagyunk. Ugye milyen egyszerű?