Szerencsére a panírozási lehetőségek száma szinte végtelen, így nem csak a szokásos búzaliszt-tojás-zsemlemorzsa verziót alkalmazhatjuk, hanem kísérletezgethetünk kedvünkre, ehetünk változatosan, egészségesebben, akár glutén és/vagy tojásmentesen.
Ha pedig nem szeretjük a bő olajban sült ételeket, készítsük el a panírozott zöldségeket és húsokat (akár karajt vagy csirkecombot is) sütőpapírral bélel, olajjal vagy zsírral kikent tepsiben. Kicsit kenjük meg a tetejüket is és máris mehetnek a sütőbe – az se baj, ha félúton megforgatjuk őket. Hőlégkeverés ilyenkor nem javasolt, hajlamos túlságosan kiszárítani a rántott ételeket.
Búzaliszt helyett:
- burgonyaliszt
- kukoricaliszt
- rizsliszt
- gluténmentes kenyérlisztkeverék
- amaránt liszt
- csicseriborsó liszt
- zabpehelyliszt
- szezámliszt
- cirokliszt
- kókuszliszt
- köles liszt
- hajdinaliszt
- tökmagliszt
- gesztenyeliszt
- mandulaliszt
- quinoa liszt
- konjac liszt
- egyéb maglisztek vagy magliszt keverékek
Tojás helyett:
Az elsőként választott szereplőnket keverjük össze vízzel, vagy – akár növényi – tejjel. Készítsünk belőle palacsintatészta sűrűségű tésztát, sózzuk és ha szeretnénk, fűszerezzük.
Zsemlemorzsa helyett:
- gluténmentes zsemlemorzsa
- kukoricapehely morzsa
- zabpehely morzsa
- extrudált gluténmentes kenyér morzsa
- zabkeksz morzsa
- köles golyó morzsa
- kölespehely
- lenmagpehely
- burgonyapehely
- hajdinapehely
- kölespehely
- szezámmag
- őrölt/durvára zúzott dió
- őrölt/durvára zúzott mogyoró
- őrölt/durvára zúzott mandula
- kókuszreszelék
- puffasztott amaránt