Rakott patisszon

Rakott patisszon

Vagy grafikusan mondva: “layeres” csillagtök 🙂 Szeretem a rakott zöldségeket, de valahogy nekem patisszon terén kimaradt. Pedig finom. Tényleg.Hozzávalók:

1 közepes patisszon
30 dkg körüli darált hús (lehet több is)
2-3 marék rizs
1 kisebb hagyma
1 paradicsom (vagy püré)
1 paprika (vagy paprikakrém – én most a pirosaranyat használtam)
2-3 fokhagyma (mi jó fokhagymásan szeretünk sok mindent – ezt is)
1 kis dobozos tejföl
20 dkg körüli reszelhető sajt
só, bors, kömény, pirospaprika (minden őrölt)Először is a rizst tegyük fel annyi vízzel főni, hogy kb. ellepje. A cél most a félpuhaság, úgyhogy elég lesz ennyi is. Ja, előtte persze mossuk meg a rizst és csak utána főzzük. Pontosan addig, amíg be nem szívja, hogy elérjük ezt a félkemény állapotot (ugye, hogy minden nézőpont kérdése? félig puha? vagy félig kemény?)

A patisszont hámozzuk meg, magozzuk ki és vágjuk falatnyi darabokra. Sózzuk meg, tegyük félre. A hagymaféléket hámozzuk meg, a vöröst vágjuk apróra, a fok’-ot meg reszeljük/nyomjuk le. Egy kevés olajon pároljuk üvegesre a hagymát – azaz áttetszően fényesre – majd dobjuk rá a darált húst. Pirítsuk meg kissé, amíg színt nem kap, majd dobjuk rá a menet közben felvágott paprikás és paradicsomot, valamint a fokhagymát. Mehet rá a só, bors, kömény és paprika is.Kevergessük egy kicsit még a tűzhelyen, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy bő leve legyen, és forraljunk rajta egyet. Ennyi elég is, majd a sütőben tovább bugyorászik a többiekkel. Mert, hogy jön a tepsis rész. Kenjük ki olajjal, majd dobáljuk bele egyenletesen a patisszon felét. Erre megy rá a szépen elsimított rizs, majd a hús, és a patisszon másik fele. Ha ez is meg van, akkor jöhet a tejföl kenés, és a – közben lereszelt – sajttal való szórás.

Takarjuk le és dobjuk a 180 fokos sütőbe párolódon jó fél órára. Figyeljünk rá, hogy a takarás ne lógjon bele a sajtba, mert remekül ráragad. Jártam már így. Nem egyszer. Idegesítő. Fél óra után vegyük ki és biztos, ami biztos alapon szúrjunk át egy patisszon kockát, hogy tuti puha legyen. Ha nagyon kemény – mert mondjuk öreg zöldséggel van dolgunk – tegyük vissza, továbbra is letakarva újabb negyedórára. Sőt, ugyanígy kóstoljuk a rizst is, abból is többfajta kapható, van amelyik pikk-pakk puhul, míg másnak több idő kell. Ha viszont már szinte – vagy teljesen – puha a rizs és a patisszon is, jöhet a letakarás nélküli sütés. Egészen addig, amíg a sajt szépen megpuhul és utána már csak a találás van hátra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/istvansz/ceruzabab.hu/wp-includes/functions.php on line 5420

Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/istvansz/ceruzabab.hu/wp-includes/functions.php on line 5420