Ramen leves

Ramen leves

Kisebb fiam kitalálta, hogy ramen levest szeretne enni, úgyhogy nekiálltam a neten kutatni, hogy az egyáltalán mi fán terem, és vajon mennyire fogjuk mi ezt megenni… Kiderült, hogy gyakorlatilag millió féle változata van: nagyjából mindenki úgy készíti el, ahogy szeretné, ami egyből megnyugtató volt. Lehet húsmentesen, vagy különböző húsokkal, és persze mindenféle zöldséggel. Tojást sem mindenki rak bele, de úgy tűnik, hogy a többség igen, így én is tettem (nem is bántuk meg).

Ramen leves

Hozzávalók (4 személynek)

4 tojás
15-20 cm-s darab egy póréhagymából levágva
1 teáskanál hámozott, reszelt gyömbér
1,5 liter húsleves alaplé (lehet csirke, marha, sertés, zöldség, akár kockából is készülhet)
1 nagyobb szál sárgarépa
2 marék shiitake gomba
1 kis üveg mugnóbabcsíra
40 dkg ramen (vagy esetemben rizs) tészta
1 nagyobb csirkemell
4 evőkanál szójaszósz (esetemben gluténmentes)
1 teáskanál cukor
olaj (ha van, akkor szezámolaj)
1 korty rizsecet (én sima ecetet használtam, mert valahogy pont nem volt itthon rizsecet :))



Japán levesünk főzését kezdjük az előkészítéssel: a csirkemellet vágjuk kisebb darabokra, vagy szeletekre, a gombát tisztítsuk meg és vágjuk cikkekre. Már, ha kapunk frisset – én nem kaptam, így a szárítottat kellett visszahidratálnom. Ehhez először átöblítettem szűrőn hideg vízzel, majd langyosan-melegvízbe áztattam fél órát (utána újra leöblítettem – a levet érdemes elrakni, jól jöhet pl. zöldséglevesbe, vagy rizsfőzéshez.) A póréhagymát szintén tisztítsuk meg, majd karikázzuk fel, a répát is tisztítsuk és vékony csíkokra vágjuk fel (ezt hívják Julienne vágásnak is, ha fel akarunk vágni vele, ha már a vágásnál tartunk (többször nem írom le ebben a mondatban a vágást szót. Illetve még egyszer muszáj: vágás. Oké, tényleg befejeztem)).

A póréhagymát, és a gyömbért egy serpenyőbe, és némi olajon kicsit forgassuk át. Öntsük fel az alaplével, a szójaszósszal, szórjuk meg cukorral, és főzzük nagyjából 10 percig. Addig a tojásokat is megfőzhetjük egy külön kis lábaskában: a cél a félkemény tojást, így kb. 5 perc a főzésidő (sokan lágytojással eszik, más keménnyel, úgyhogy az se tragédia, ha így sikerül – majd ráfogjuk, hogy pont így akartuk. Nekem most azt kellett ráfognom, hogy keményre akartam, mert nem figyeltem és túlfőztem.)



Ha a hagyma megfőtt, szűrőkanállal pecázzuk ki a levesből, és tegyük a helyére a csirkehúst. Kb. 15 percig főzzük, a lényeg, hogy puha legyen, csak utána horgásszuk ki a levesből és tegyük a helyére a gombát, úgy 4-5 percig. Amikor ez is meg van, pecázzuk ki ezt is a levesből. Mehet a répa, 4-5 percig. Kihorgásszuk.

Fontos: ha elkezd elfőni a leves leve, mindig pótoljuk apránként vízzel, különben a végére nem marad!

Jöhet a rizstészta! Ennek a főzése fajta, méret függő, így olvassuk el az adott termék csomagolási javaslatát és aszerint vagy áztassuk csak a forró levesbe, vagy pedig főzzük is meg benne. Ha kész, ezt is szedjük ki szűrőkanállal, a levesbe pedig tegyünk egy kortynyi ecetet. Kóstoljuk: ha gondoljuk, mehet még bele ecet, vagy éppen egy kis cukor.



A leves tálalásához szépen halmozzunk a tányérba a falatnyi csíkokra vágott csirkét, a répát, a mungóbabcsírát, a hagymát és a tésztát. Öntsük nyakon a forró levessel és díszítsük ki a meghámozott és félbevágott tojással. 

Vélemény: nem várt módon finom. De tényleg. Viszont ezek a külön-külön főzőcskézések elég macerásak, úgyhogy arra jutottam, hogy legközelebb nem fogom külön, hanem “magyarosan” egyszerre és kész. Majd nem mondjuk meg senkinek.

 



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .