Külsőre hasonlít a pizzára, de egyáltalán nem az, hiszen ez egy omlós és nem kelt tészta. Ez tehát a pizzánál sokkal elegánsabbnak vagy különlegesebbnek mondható fogás, ezért a változatosság kedvéért időnként ezt is érdemes beütemezni. Ráadásul pont ugyanúgy jól variálható és ízlésre szabható.
Hozzávalók a tésztához:
18 dkg liszt (én most Schar B gluténmentes lisztkeveréket használtam, de gluténmentesség esetén jó gyakorlatilag bármely kenyér vagy akár süteményliszt is, pl. Miklós’ Universal Mix vagy Nutri Free Mix per Pane)
1 ek útifűmaghéj (vagy +2 dkg liszt)
10 dkg hideg vaj
2 db hideg tojássárgája
1 kk só
hideg víz
Hozzávalók a feltéthez:
vagy 2 kis dobozos tejföl, vagy 1 kisdoboz +20-25 dkg juhtúró
2 tojás
1-3 gerezd fokhagyma
20-25 dkg reszelt sajt
só, bors, bazsalikom
paprika
paradicsom
sonka
+ opcionális amit szeretünk (szalámi, szalonna, olajbogyó, lila hagyma, akármi-bármi)
Fontos, hogy hideg alapanyagokkal dolgozunk, ezért ha nincs mód valamilyen gép használatára – akár aprítógépére is – akkor először a száraz alapanyagokhoz morzsoljuk a vajat, de a lehető leggyorsabban, hogy a vaj ne folyjon szét, a kis meleg kacsónktól. Én amúgy pont aprítógéppel szeretek dolgozni ennél a tésztánál. Adjuk hozzá a tojások sárgáját, majd lassan adagolva annyi vizet, hogy éppen gyúrható tésztát kapjunk. Ha véletlenül túltoltuk, egy kis liszttel korrigálhatjuk, no para. A kész tésztát tegyük a hűtőbe pihenni legalább 30 percre a piteformával együtt (nem kell beletenni még, csak szépen egymás mellé a kettőt), addig készítsük elő a tölteléket!
Keverjük össze a tejfölt és a juhtúrót (ha használunk juhtúrót) a tojással, sóval, borssal, reszelt fokhagymával és a reszelt sajt felével. Vágjuk szeletekre a “zöccségeket”, a sonkát, a bazsalikomot pedig tépkedjük szét. Ha persze szárított, azt nyilván nem kell, azt már alapból lezúzták nekünk. Ha túl korán lettünk kész, hűtőzzünk mindent, itt is jó, ha minden hideg, de a mártás mindenképpen legyen az.
Persze bármilyen feltétet és szószt pakolhatunk rá, paradicsomost, barbecuet, mustárost, krémsajtost, amilyet csak szeretünk. Csak a fantáziánk szab határt. Meg a pénztárcánk. Meg az, hogy éppen mi van otthon, ha nincs kedvünk elmenni vásárolni. Meg az évszak. Meg a diétánk. Meg a… na jó, befejeztem, pedig tudnám még sorolni. Akár reggelig is. De tényleg. Nem viccelek.
A lehűlt tésztát nyújtsuk nagyjából sütőtál méretűre és tegyük a piteformába. Ott szépen nyomkodjuk bele úgy, hogy pont passzoljon. Sokáig ne tapicskoljunk benne, mert megint felmelegszik, és akkor újra tehetjük a hűtőben (ilyenkor tényleg javasolt ezt tenni, mert fontos, hogy a hidegen kerüljön a sütőbe). Kenjük rá a mártást, pakoljuk fel a zöldségeket, a sonkát és a bazsalikomot. 170 fokos sütőben süssük úgy 10-15 percig, majd vegyük ki, szórjuk meg a maradék sajttal és süssük addig, amíg rá nem pirul.
Ha tetszett a bejegyzés, kövesd figyelemmel a facebook oldalam is. Katt IDE!