Ezt a receptet még fiatal lányka koromban hallottam az egyik vásárlómtól. Tizenhét-tizennyolc éves koromban ugyanis egy picike, királyerdei boltocskában dolgoztam, ahol az egyik vevők így készítette. Nagyon érdekesnek és finomnak találtam (egyszer hozott is kóstolót), ezért időről időre elkészítem ebben a formában is a töltött tököt.
Hozzávalók:
- zsenge tök
némi szikkadt zsemle vagy kenyérszelet (esetemben gluténmentes – mennyiségrekb. annyi, hogy a kikapart tök felébe elég legyen) - néhány csirkemáj (a kenyér mennyiségének úgy az ötöde – bár a vevőm időnként sima májkrémet tett bele helyette)
- hagyma (a kisebb tökhöz egy kisebb hagyma)
- fokhagyma (én majdnem annyit teszek bele, mint a hagymából, mert mi nagyon fokhagymásan szeretjük, de persze lehet kevesebbet is, vagy akár el is hagyható)
- 1 tojás (ez is elhagyható, de én szeretem, ha kicsit összefogja a dolgokat)
- só, bors
- apróra vágott kapor (el is hagyható)
- sárga héjú krumpli (mert én ezt a fajtát szeretem sütve
- húsos kolozsvári szalonna
A tököt hámozzuk meg, a magját kaparjuk és dobjuk ki. Mivel ilyenkor még mindig elég vastag a “fala”, ezért a kanállal kezdjük el szépen kikapirgálni, hogy nagyjából egyenletesen 1-2 cm legyen csak. A kikapart belsőt tegyük félre, ne dobjuk ki. A tököt sózzuk be minden oldalon, és tegyük félre.
Hámozzuk meg a hagymát, a fokhagymát, a csirkemájat pedig vágjuk apróra. Ja, amúgy a hagymát is, ha már itt tartunk. A fokhagymát reszelhetjük, nyomhatjuk, ahogy tetszik. Ha nem gluténmentes kenyeret használunk, azt klasszikusan áztathatjuk vízbe, majd kinyomhatjuk belőle és így dolgozhatunk majd vele tovább, de mivel gluténmentes, ezért pontosan tudom, hogy rommá mállik ezzel a módszerrel. Tehát gluténmentes esetén inkább tegyük egy aprítógépbe mondjuk a tojással (vagy akár még az egész fokhagymával is) és jól csapassuk szét. Ha nagyon szikkadt, némi vizet (vagy akár tejet) is adagolhatunk hozzá.
A krumplit hámozzuk meg, majd vágjunk pici kockára nagyjából annyit, ami félig töltené a két fél tökünket. A maradék krumplit már vághatjuk nagyobb kockákra, azt tegyük félre későbbre. A kicsiket süssük nagy hőfokon pirosra és azt is tegyük félre. Jöhet a hagyma és a máj! Az apróra vágott hagymát süssük üvegesre – azaz áttetszően fényesre – majd dobjuk rá a nagyon apróra vágott májat. Párszor forgassuk át, ha pedig már nem nyers, ezt is tegyük félre (ha májkrémet használunk, csak a hagymát süssük.)
Most jön az a rész, hogy fogunk egy akkora tepsit, amekkorába befér a tök és fedjük be sütőpapírral (vagy kenjük ki olajjal). A tökről öntsük le a vizet, amit eresztett a só miatt, és tegyük a tepsibe. Szórjuk köré a nagyobb kockákra vágott nyers krumplit (előtte kicsit be is olajozhatjuk a kockákat). Keverjük össze a töltelékhez az összes hozzávalót, azaz a kenyeret, a tojást, a hagymás-májat, fokhagymát – mi volt még…?! – ja és a fűszereket. A két tök-félbe először halmozzuk bele a sült krumplit, majd ennek a tetejére megy a töltelék.
Nyomkodjuk el rajta, végül pedig rakjuk ki szépen a – közben – csíkokra vágott húsos szalonnával (amúgy a szalonnát már én találtam ki rá, a vevőm nem tett rá.) Takarjuk le valamivel – fedő, fólia – és mehet is a sütőbe úgy fél órára 180 fokra. Ha letelik a párolási idő, vegyük le róla a fedőt és szúrjuk meg a tököt. Ha nagyon kemény – mert mondjuk mégsem volt annyira zsenge a tök – akkor újra fedve hagyjuk még kicsit párolódni, ha viszont már egész jól megpuhult, tegyük vissza fedés nélkül és süssük pirosra az egész bandát. Amikor elkészült tálalhatjuk is. Egy kis tartárral leöntés jót tesz neki, de kaporszósszal is készíthetjük.