Vajas (dán) keksz

Vajas (dán) keksz

Ez a recept tulajdonképpen Martha Stewart féle dán keksz receptje, de nem úgy formáztam, ahogy azt szokták – nehogy már ússzak az árral – illetve természetesen én gluténmentes lisztet használtam hozzá.Hozzávalók:

(megjegyzés: 3 dl-s bögrét használtam)
2,5 bögre liszt (esetemben 1,5 b. rizs, 1 b. Schar B liszt, de legközelebb keverek hozzá 1 ek útifűmaghéjat is)
1 bögre puha vaj
1 bögre cukor (az eredeti receptben ennyi van, szerintem legközelebb max 3/4 bögrével teszek csak bele)
1 tojás
vanília (kikapart belső/aroma/kivonat)
1 tk citromhéj (az eredeti receptben nem szerepel)

Ahogy írtam, a vaj legyen puha. Az enyém kemény volt, kicsit melegítettem rajta, aztán rájöttem, hogy kicsit túl sokat, úgyhogy ennyire ti ne tegyétek. Ahogy mondani szoktam: több figyelmet! De azért így sem történt tragédia. Na, de mondom a többit: tehát a puha vajat dolgozzuk össze a liszttel és a cukorral, majd adjuk hozzá a tojást, a vaníliát és a citromhéjat, majd azzal is. (Amúgy a fotók azért ilyen vacakok, mert menet közben összekentem a lencsét valamivel, valószínűleg vajjal…)

Formázzuk és ha akarjuk, nyomkodjunk bele csoki cseppeket (néhányba én is tettem). Elvileg a dán kekszet nem szokták elkészítés után hűtőzni, hanem egyből a sütőbe tolják, de én biztosra mentem (nem akartam, hogy szétfolyjon a sütőben, vagy ki tudja mit csinálna) ezért betettem úgy 20 percre hűteni. Amikor ez is megtörtént, ment át a sütőbe 180 fokra és nagyon figyeltem, hogy ne égjen meg (én toltam rá hőlégkeverést is). Néhány perc után kivettem és ennyi is. Finom. Olyan amerikaias “cookie” külseje lett, ugye? Mondjuk ez is volt a cél.

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd figyelemmel a facebook oldalam is. Katt IDE!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/istvansz/ceruzabab.hu/wp-includes/functions.php on line 5420

Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/istvansz/ceruzabab.hu/wp-includes/functions.php on line 5420