Hatujjas rudak perec tésztából

Hatujjas rudak perec tésztából

Szerettem volna egy olyan hagyományos, perec ízű rudat gyártani, amivel lehet avokádókrémet is jól tunkolni. Végül ezt hoztam össze, nagyon ízlett a családnak és a zöldségkrém – vagy a tonhalkrém – is tökéletesen ment hozzá. És igen: direkt raktam őket közel egymáshoz, hogy olyan legyen, mint a slanac (aminek sosem jut eszembe a neve, most is súgtak, csak azért tudom).

Hozzávalók:

330 g Nutri Free Mix Per Pane gluténmentes kenyérliszt (többel könnyebben formázható, de kevésbé lesz puha a végeredmény)
1 ek (10 g) útifűmaghéj (vagy +2 ek liszt)
1 ek (15 g) tápióka keményítő (vagy +1 ek liszt)
12 g só
1 ek olaj
20 g vaj
150 ml tej
200 ml víz
20 g friss élesztő (vagy 1 cs szárított)
25 g cukor

Először a száraz anyagokat kevertem össze a belemorzsolt élesztővel, majd ment hozzá az összes többi, kivéve a vajat. A víz és a tej langyos állapotban, mert az élesztőgombák sem a hideget, sem pedig a forrót nem kedvelik. Ők már csak ilyenek, fogadjuk el. Ha már szépen összeállt a tészta, ment bele a vaj is, azzal kevertem el teljesen készre.

Hagytam állni kb. 10 percet, utána olajos kézzel rudakat formáltam belőle és sütőpapírral bélelt tepsiben kelesztettem még úgy 30 percen keresztül. Fontos: nehéz formázni. Nagyon. A tészta lágy, így akár kanállal is lehet belőle rudat “pakolni”, de a végeredmény így lesz finom. Lehet bele több lisztet tenni, formázhatóbb úgy, de akkor a végén nem lesz olyan pihe-puha. Döntsük el, hogy melyik verzió mellett döntünk.

Ha meg van, dugjuk 180 fokos sütőbe, 10 percet sülni hagytam, majd kivettem és meglocsoltam sóhabbal.

Sóhab hozzávalói (lehet, többet is belőle keverni, ez a mennyiség nem túl sok, de ízlés dolga, hogy mennyit szeretnénk rátenni):

4 tk liszt
3 tk só
kevés víz

Sűrű, alig keverhető, de némileg azért még csurgatható állagra van szükségünk. Ha túl sűrű, tegyünk még hozzá vizet, ha túltoltuk a folyadékot, adjunk még hozzá lisztet.

A sóhabbal süssük készre a rudakat, aztán jól együk meg. Persze ebből a receptből hagyományos pereceket is készíthetünk.

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd figyelemmel a facebook oldalam is. Katt IDE!




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/istvansz/ceruzabab.hu/wp-includes/functions.php on line 5427

Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/istvansz/ceruzabab.hu/wp-includes/functions.php on line 5427