Szerintem önmagáért beszél az összeállítás és ha azt mondom, hogy nagyon, nagyon finom, akkor még enyhén fogalmaztam. Aki szereti a sült csirkét és nem rendelkezik vámpír hajlamokkal, az bátran próbálja ki. Ha rendelkezik, akkor pedig csak hagyja ki nyugodtan a fokhagymát, anélkül is működhet a dolog.
Hozzávalók:
1 egész, konyhakész, sütni való csirke
1 citrom leve (vagy 3 ek 100%-os citromlé)
1 citrom reszelt héja (vagy 1-2 tk készen kapható reszelt citromhéj)
1 ek sült csirke fűszerkeverék (vagy külön só, bors, majoranna, kakukkfű stb. ki mit szeret)
5-6 gerezd fokhagyma
3-5 szelet bacon
Továbbra is úgy szoktam egész csirkét sütni, ahogy már a kifektetett csirkés receptemnél írtam, azaz a mellénél kettévágom, majd így szétnyitom a húst. Így belül is jó sült és jobban fűszeres lesz, mintha egybe hagynám. Úgy a közepe inkább csak párolódna.
Tehát most is így indítottam, vágtam, kisebb tepsibe terítettem, majd egy kenőtoll segítségével jól bepacsmagoltam a létező összes porcikáját azzal a keverékkel, amit a citromléből, citromhéjból és fűszerekből mixieltem. Amikor elkészültem, a csirke alá betoltam két egész vöröshagymát, majd jól körbe raktam egész fokhagymákkal is.
Mivel szerettem volna, hogy tuti biztosan átpárolódjon az első fázisban, ezért alá löttyintettem úgy 1 dl vizet is, majd jól letakartam az egészet. Lehet alapból a tepsi tetejével – ha van neki olyan – vagy csak simán, alufóliával. Aztán irány a sütő, 180 fokon egy óráig hagytam puhulgatni.
Amikor letelt az idő, akkor lekaptam róla a tetejét, hogy most már süljön. Úgy fél óráig visszatoltam, hagytam, hogy az alatta lévő folyadék elpárologjon és szépen pirosodni kezdjen, az utolsó 10 percben pedig jól letakarom baconnel, hogy az is szépen rásülhessen.
Ha tetszett a bejegyzés, kövesd figyelemmel a facebook oldalam is. Katt IDE!