Ez egy nagyon ízletes, egyszerű és gyors étel, ami egészen más ízű, mint a pörkölt, pedig sok hozzávalója megegyezik vele.

Hozzávalók a raguhoz:

0,5 kg filézett csirkecomb vagy csirkemell
10 dkg húsos, füstölt szalonna (kolozsvári)
1 nagy fej hagyma
1-4 gerezd fokhagyma
1 paradicsom
1 paprika
1 teáskanál majoranna
1 teáskanál bors

A húst és a szalonnát vágjuk csíkokra, a hagymát, fokhagymát, paprikát, paradicsomot kockákra. A szalonnával indítunk: ha nagyon húsos, azaz kevés benne a zsiradék, akkor azt plusz adjunk hozzá akár zsír, akár valamilyen olaj formájában és süssük ki.

Adjuk hozzá a hagymát és pároljuk üvegessé, azaz áttetszően fényessé. Adjuk hozzá a paprikát, paradicsomot, fokhagymát, majd végül a húst. Fűszerezzük és közepes hőfokon főzzük össze az egészet addig, amíg a hús meg nem pirul.

Hozzávalók a bugonyapüréhez: 

1 kg krumpli
3-5 dkg vaj
kb. 2 dl tej

opcionális: szerecsendió, pirított hagyma, zöld fűszer, kukorica stb.

Hámozzuk meg a krumplit, vágjuk fel kockára, vagy amire akarjuk (paralelepipedon is lehet akár) és főzzük puhára annyi vízben, hogy bőven ellepje. Ha kész, öntsük le róla a vizet (vagy ha könnyebb, tésztaszűrőbe borítva szűrjük le róla). Még forrón nyomjuk össze krumplinyomóval (vagy krumplinyomóban, attól függően, hogy milyen eszköz áll a rendelkezésünkre, persze rossz esetben villával is próbálkozhatunk), közben már félúton beledobhatjuk a vajat is.

Ha krémes, akkor adagoljuk hozzá lassan a tejet. Az, hogy mennyi kell két dologtól függ: az adott krumpli nedvességtartalmától, illetve attól, hogy mennyire lágyan szeretjük a pürét. Ha elértük a nekünk tetsző állagot, sózzuk és ha szeretnénk, akkor tegyünk bele szerecsendiót, vagy azt, amit szeretnénk. Ez lehet akár pirított hagyma kocka vagy zöld fűszer is, sőt, a fiaim szeretik, ha konzerv kukoricát keverek hozzá.


http://www.ceruzabab.hu/wp-content/uploads/2018/08/ragu1-1024x625.jpghttp://www.ceruzabab.hu/wp-content/uploads/2018/08/ragu1-250x250.jpgAntal Viktóriafőételcsirke,fokhagyma,hagyma,krumpli,krumplipüré,majorannaEz egy nagyon ízletes, egyszerű és gyors étel, ami egészen más ízű, mint a pörkölt, pedig sok hozzávalója megegyezik vele. Hozzávalók a raguhoz: 0,5 kg filézett csirkecomb vagy csirkemell 10 dkg húsos, füstölt szalonna (kolozsvári) 1 nagy fej hagyma 1-4 gerezd fokhagyma 1 paradicsom 1 paprika 1 teáskanál majoranna 1 teáskanál bors só A húst és a szalonnát vágjuk csíkokra,...Gasztronómia, életmód és ami még belefér