Egyszerű zöldségleves

Egyszerű zöldségleves

Tényleg semmi extra, de tele van mindenféle jóval, íz és tápanyag szempontjából is. Kezdők is össze tudják dobni, ráadásul sokféle zöldséget használhatunk hozzá attól függően, hogy éppen mihez jutunk hozzá.

Hozzávalók:

nagy kupac zöldség, ami lehet például: sárgarépa, fehérrépa, zeller, karalábé, kelbimbó, gomba, paprika, paradicsom, zöldborsó, zöldbab (sőt, ceruzabab), kukorica, burgonya (leánykori nevén: krumpli) stb.
vöröshagyma
fokhagyma (el is hagyható)
petrezselyem és vagy zeller zöld (el is hagyható)
só, bors, paprika, kömény, gyömbér, szerecsendió
liszt (esetemben rizsliszt, hogy gluténmentes legyen)Mennyiségeket nehéz írni, de mondjuk két marok zöldséghez fél maroknyi vöröshagymát használjunk, az kb. jó is lesz. Minden más annyira opcionális, hogy nagyon: ha sok sárgarépát szeretnénk bele, tegyük sokat, ha kevés karalábét, akkor keveset. Ízlés dolga, na meg attól is függ, hogy éppen mi van készleten.

Igen, a kelbimbó fagyasztott volt, azért ilyen deres

A vöröshagymát vágjuk a lehető legkisebbre, a többi zöldséget pedig hámozzuk vagy mossuk meg, attól függően, hogy miről van szó. Vágjuk is össze őket, már amelyiket szükséges, a kifejetett zöldborsót például kevésbé kell, sőt leginkább nyilván semennyire. Én most éppen kockáztam a legtöbb cuccot, de időként karikázom pl. a répát. Ahogy éppen hangulatom van hozzá. A fokhagymát – ha használunk – hámozzuk és reszeljük/nyomjuk össze/vágjuk apróra. Választás kérdése az is.Amikor minden tiszta és előkészített – amúgy ezzel megy el az idő java – egy kevés olajon pároljuk üvegesre a hagymát, ami azt jelenti, hogy addig sütögessük, amíg áttetszően fénylő nem lesz. Ha ez meg van, dobjuk rá azokat a zöldségeket, amiknek több idő kell a főzéséhez. Ilyen zöldség például a sárgarépa, fehérrépa, a karalábé, a borsó, zöldbab. Azokat, amiknek kevesebb idő kell – pl. burgonya, zeller, kisebb kelbimbó, gomba – tegyük egyelőre félre. Kevergessük úgy 5 percig a tűzhelyen a zöldségeket, majd hintsük meg liszttel. Mondjuk ha egy liter vizet öntünk majd az egészhez, akkor elegendő hozzá 1 evőkanál liszt. A liszttel keverjük át, aztán öntsük fel a már említett liszttel.

Jöhet a fűszerezés, szórjunk rá mindenből pont annyit, amennyit gondolunk. Először inkább kevesebbet, aztán, ha felforrt a leves, kóstolhatjuk is és adhatunk még hozzá. Főzzük a zöldségeket félkészre, majd dobáljuk bele azokat is, amiknek nem kell annyi főzési idő. Akár ezen a ponton is hozzáadhatjuk az apróra vágott petrezselymet és/vagy a zeller zöldet is, de ez akár az utolsó 5 percben is ráér. Főzzük készre és tálaljuk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/istvansz/ceruzabab.hu/wp-includes/functions.php on line 5349

Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/istvansz/ceruzabab.hu/wp-includes/functions.php on line 5349