Fahéjas pöfeteg

Fahéjas pöfeteg

Isteni illatú, ropogós kekszféleség, amit már kakaós verzióban többször készítettem, de mivel a kisebb gyermekem kakaó helyett fahéj rajongó, ideje volt ezt a változatot is megsütni.

Hozzávalók:
390 g liszt
10 g őrölt fahéj
1 cs sütőpor
180 g cukor
150 g vaj (vagy margarin)
4 db közepes tojás
1 csipet só
vanília



Én gluténmentes lisztet használtam hozzá (most nem süti lisztet, hanem Glutenix Alfa Mixet) de működik kukorica- vagy rizsliszttel is, illetve ha valaki nem tart gluténmentes diétát, természetesen búzalisztet is használhat. A cukor mennyisége lehet több, kevesebb, ez megint ízlés dolga.

Igény szerint ismét vessük be Jamie Oliver módszerét, azaz aprítóba be a lisztet, hozzá a rusztikus kockákra vagdalt hideg(!) vajat, majd néhány másodperc után már a gép el is keveri nekünk anélkül, hogy a vaj olvadozni kezdene. Ha nincs aprítónk, vagy nem akarjuk használni, akkor simán kézzel morzsoljuk össze a kettőt. Haladjunk gyorsan, tényleg nem jó, ha a vaj nagyon felolvad.



Bárhogy is csináltuk, ha készen vagyunk az első fázissal, mehet bele az összes többi hozzávaló is. Jól gyúrjuk össze, utána pedig pihentessük a hűtőben legalább 30 percen keresztül.

Kicsit túl sűrűn raktam, igen, tudom…

Ha letelt a fél óra formázzunk belőle dió nagyságú „labdákat” – és ahogy már a kakaós receptnél is írtam – hempergessük meg porcukorban, mint sarki nyulat a hóban, és már mehetnek is a sütőpapírral bélelt tepsiben a forró sütőbe. 200 fokon kb. 12 perc alatt készülnek el ilyen szépre és márványosra. Főleg, ha nem rakjuk olyan közel őket egymáshoz, mint én…