Isteni illatú, ropogós kekszféleség, amit már kakaós verzióban többször készítettem, de mivel a kisebb gyermekem kakaó helyett fahéj rajongó, ideje volt ezt a változatot is megsütni.
Hozzávalók:
390 g liszt (én gluténmentest használtam, ezúttal Miklós’ Universal Mix , de ez nem kényes süti, kb. bármely kenyér vagy süteményliszt jó hozzá)
10 g őrölt fahéj
1 cs sütőpor
180 g cukor
150 g vaj (vagy margarin)
4 db közepes tojás
1 csipet só
vanília
Ahogy már a hozzávalónál írtam, én gluténmentes lisztet használtam hozzá (most nem süti lisztet, hanem Miklós’ Universalt) de működik más keverékekkel, vagy akár kukorica- és rizsliszttel is, illetve ha valaki nem tart gluténmentes diétát, természetesen búzalisztet is használhat. A cukor mennyisége lehet több, kevesebb, ez megint ízlés dolga.
Igény szerint ismét vessük be Jamie Oliver módszerét, azaz aprítóba be a lisztet, hozzá a rusztikus kockákra vagdalt hideg(!) vajat, majd néhány másodperc után már a gép el is keveri nekünk anélkül, hogy a vaj olvadozni kezdene. Ha nincs aprítónk, vagy nem akarjuk használni, akkor simán kézzel morzsoljuk össze a kettőt. Haladjunk gyorsan, tényleg nem jó, ha a vaj nagyon felolvad.
Bárhogy is csináltuk, ha készen vagyunk az első fázissal, mehet bele az összes többi hozzávaló is. Jól gyúrjuk össze, utána pedig pihentessük a hűtőben legalább 30 percen keresztül.
Ha letelt a fél óra formázzunk belőle dió nagyságú „labdákat” – és ahogy már a kakaós receptnél is írtam – hempergessük meg porcukorban, mint sarki nyulat a hóban, és már mehetnek is a sütőpapírral bélelt tepsiben a forró sütőbe. 200 fokon kb. 12 perc alatt készülnek el ilyen szépre és márványosra. Főleg, ha nem rakjuk olyan közel őket egymáshoz, mint én…
Ha tetszett a bejegyzés, kövesd figyelemmel a facebook oldalam is. Katt IDE!