Ezt az ételt most nem egyedül én, hanem a férjemmel együtt készítettük el (vagy ahogy ő fogalmazott: “ámokfutott” a konyhában). Ő szereti a tengeri herkentyűket, én nem, és bár ettől függetlenül szoktam neki és a fiaimnak is főzni pl. garnélás spagettit (a polippal nekik is bajuk van), de ezúttal – fogalmazzunk így – kimaradtam a meló egy részéből, azaz a tisztításból.
Hozzávalók:
tisztított bébi polip
garnéla rák
fokhagyma
olaj
só
bors

Úgy írtam a hozzávalóknál, hogy “tisztított bébi polip”, de nekünk ezt nem annyira sikerült venni, így a férjem youtube videók alapján tisztította meg. Ezt nehéz leírni, tényleg inkább látni kell. A garnélát pedig sütés után kell pucolni, már ha nem pucoltat veszünk abból is.
Maga az étel elkészítése már egyszerű: néhány kanál olajba tegyük az apróra vágott – vagy zúzott – fokhagymát, némi sóval és borssal. Jól tunkoljuk össze vele a herkentyűket, hagyjuk pár órát pácolódni. A garnélákat magas hőfokon, hirtelen süssük ki olajban, de persze grillezni is lehet. Én sütés előtt lesöpörtem róluk a fokhagyma darabkákat, hogy ne égjenek meg, azt csak akkor tettem vissza rá, amikor már majdnem kész lett.
A polipokat inkább fedő alatt érdemes sütni, a nagyobb polipokat elő is szokták főzni, de mivel ez se volt annyira kicsi, így én pároltam is egy ideig. Forró serpenyőbe tettem, átforgattam, 1-2 percig sütve, majd egy kevés vizet öntve alá (értsd: harmadik lepte el) pároltam úgy 5 percig. Utána levettem a fedőt és addig sütöttem, amíg a víz el nem párolgott alóla és újra picit le is sütöttem. Szépen megpuhult és állítólag finom is volt (annak, aki szereti a herkentyűket.
Ha tetszett a bejegyzés, kövesd figyelemmel a facebook oldalam is. Katt IDE!