Pofonegyszerű étel, tényleg bárki el tudja készíteni, ráadásul nagyon gyorsan és kevés macerával. Emellett ünnepi hangzása van és tényleg különleges íz világa is.
Készíthetjük pulykamellből, csirkemellből, vághatjuk csíkokra vagy hagyhatjuk egybe is a szeleteket, ahogy kedvünk tartja.
A gyors és egyszerűbb verzióhoz használhatunk zacskóban kapható, előfőzött gesztenyét, vagy vehetünk frisset. Ha ez utóbbit válasszuk, akkor jó néhány órára –vagy egy egész estére – áztassuk be a gesztenyét, majd sütés előtt vágjuk a héjra alul-felül egy-egy keresztet, így könnyebb lesz meghámozni. Forró sütőben addig süssük, amíg a héja szépen ki nem nyílik, és ha egy hegyes késsel megbökjük, akkor érezzük, hogy már puha. Miután kihűtöttük, hámozzuk meg és már kész is arra, hogy a receptünkbe szerepeljen.
Hozzávalók:
sült vagy főtt gesztenye
savanykás típusú alma
hús
só, bors, gyömbér, fahéj
Fűszerezzük be a húst sóval, borssal és egy kevés zsiradékon, nagy hőfokon süssük addig, amíg pirulni nem kezd. Ezen a ponton adjuk hozzá a gesztenyét és a hámozott, kockákra vágott almát. Hintsük meg egy kevés fahéjjal, gyömbérrel, löttyintsünk rá egy nagyon kevés vizet – kb. annyit, hogy fél-egy centit álljon csak az étel alatt – majd fedjük le fedővel és hagyjuk néhány percig párolódni.
Ha szeretjük a savanykásabb ízeket, akkor csepegtethetünk rá egy kevés friss citromlevet is. Akkor készült el, ha az alma már érezhetően nem nyers, de még nem is főtt szét. Tálalhatjuk sült burgonyával, korkettel, krumplipürével, párolt rizzsel – mazsolással is akár – quinoaval, vagy azzal, amit hozzá illőnek érzünk.