Az almás pite tipikus őszi süti recept, legalábbis én főleg szürke, esős, korán sötétedő délutánokon tudom elképzelni. Fahéjas, fűszeres, hívogató és a léleksimogató desszert. Sőt, ha forrón esszük, a lelkünk mellett még a testünket is átmelegíti.

Hozzávalók egy kisebb tepsihez:
500 g gluténmentes süteményliszt
1 ek útifűmaghéj (vagy +2 ek liszt)
1 tojás
100 g tejföl (lehet laktózmentes is)
100 g cukor
0,5 cs sütőpor
150 g vaj (vagy margarin)
1 csipet (kb. ) só
citromhéj
vanília (rúd kikapart belseje, kivonat, cukor esetleg aroma)



Hozzávalók a töltelékhez:
8 db alma
cukor
fahéj
citromlé és -héj
őrölt dió/mentes kekszmorzsa/zsemlemorzsa esetleg rizsdara

 

Azzal indítunk, hogy a száraz hozzávalókba belemorzsoljuk a szigorúan hideg vajat. Az útifűmaghéj rugalmasabb állagú tésztát eredményez – egyfajta glutén-pótló – de nem nélkülözhetetlen hozzávaló. Ha tehetjük, akkor használjuk, ha nem tehetjük, akkor sem tragédia.

Ha a vajat eloszlattuk – ami egyébként nagyszerűen megoldható egy aprítógépben is – adjuk hozzá a többi hozzávalót is. A kész tésztát tegyük pihenni a hűtőbe, közben készítsük elő a tölteléket.

Az almát hámozzuk meg és adjuk oda a gyereknek, hogy reszelje le – legalábbis én így tettem. Nyomjuk ki alaposan a levét, majd fahéjjal, cukorral, citrommal és citromhéjjal ízesítsük. Mennyiséget nehéz írni, mivel minden alma íze más, ezért kóstoljuk meg és korrigáljuk ízlés szerint. Van, aki kicsit elő is párolja az almát, de én nem szoktam.

A tésztát osszuk két részre. Nyújtsuk méretre és az egyiket tegyük a vajjal kikent tepsibe. Szórjuk meg valamivel, ami magába szívja a felesleges almalevet, például őrölt dióval vagy morzsával. Terítsük rá az almatölteléket, majd ismét szórjuk meg morzsával. Tegyük rá óvatosan a másik tésztát (én sütőpapíron szoktam nyújtani, így könnyedén ráborítható, majd lehúzható róla a papír) egyengessük el, majd szurkáljuk meg több helyen óvatosan.

175 fokos sütőben süssük készre, majd fogyasszuk el egy igazán elégedett mosoly kíséretében.

Ha értesülni szeretnél a ceruzabab frissülő tartalmáról lájkolt a facebook oldalunkat, illetve nézz körül a bloghoz kapcsolódó MENTES AJÁNDÉK webáruházunkban is.



http://www.ceruzabab.hu/wp-content/uploads/2017/11/a-kiemelt-1-1024x517.jpghttp://www.ceruzabab.hu/wp-content/uploads/2017/11/a-kiemelt-1-250x250.jpgAntal Viktóriadesszert, pékárualma pite glutenmentesAz almás pite tipikus őszi süti recept, legalábbis én főleg szürke, esős, korán sötétedő délutánokon tudom elképzelni. Fahéjas, fűszeres, hívogató és a léleksimogató desszert. Sőt, ha forrón esszük, a lelkünk mellett még a testünket is átmelegíti. Hozzávalók egy kisebb tepsihez: 500 g gluténmentes süteményliszt 1 ek útifűmaghéj (vagy +2 ek liszt) 1 tojás 100...Gasztronómia, életmód és ami még belefér