Gombapaprikás

Gombapaprikás

Úgy is írhattam volna, hogy “gombapaprikás semmi extra módra”, de végül mégsem így írtam, bár passzolna rá. Egyszerű étel, amit mégis sokan nagyon szeretünk, talán éppen ezért.

Hozzávalók:

0,5 kg gomba (bármelyik fajta, amelyik alkalmas a feladatra)
1 nagy fej hagyma
0-4 gerezd fokhagyma
1 közepes paradicsom (vagy 1 ek paradicsompüré)
1 közepes paprika (vagy 1 ek paprikakrém)
1 kis dobozos tejföl (lehet laktózmentes, lehet növényi főzőkrém, vagy el is hagyható)
só, őrölt bors, őrölt kömény, fűszerpaprika
1-2 ek liszt (esetemben rizsliszt, hogy gluténmentes legyen)
1-2 ek olaj



Először tisztítsuk meg a zöldségeket. A gombát mossuk, vagy hámozzuk – fajtától függően – a hagymát, fokhagymát szintén hámozzuk. Utána jön a darabolás. A gombát falatnyira, a hagymát jó apróra, a fokhagymát szintén, de azt lehet reszelni/nyomni is. Mivel a gomba pikk-pakk megfő, ezért én ezt kicsit máshogy szoktam készíteni, mint a sima pörköltet, egy ideig csak önmagában főzögetem az alapot, hogy klassz, sűrű szaftja legyen. De előbb jussunk el odáig!

Azzal indítunk, hogy olaj forrósítás a tűzhelyen, ebbe megy majd bele a hagyma. Üvegesre kell párolni, ami azt jelenti, hogy addig, amíg áttetszően fénylő nem lesz. Ezen a ponton mehet bele egy csomó hozzávaló: fokhagyma, paradicsom, paprika, fűszerek (kivéve a sót!) és jól összekeverjük. Alacsony hőmérsékleten hagyjuk párolni, időnként átkeverjük, és ha elkezdene lesülni a kicsike, akkor mindig borítunk rá egy kevés (nagyjából 1 dl) vizet és lassan azt is hagyjuk elpárologni.

Akkor az igazi, ha a zöldségek szépen elengedik magukat és  egyesülnek egy sűrű szafttá. (Ha húsos pörköltet főzünk, annak alapból több a főzési ideje, ezért is hagyható el ez a móka, mire a hús jó, addigra a zöldségek is.) Ezzel el lehet sokáig játszogatni, akár fél óráig is, de ha előbb megunjátok (sokan eleve nem foglalkoznak ezzel), akkor mehet rá a gomba. De szerintem azért megéri időt hagyni rá, finomabb lesz így a szaftja.

Ha a gomba meg van, akkor azt vesszük észre, hogy jó sok levet ereszt. Persze gomba fajtától is függ, de a sima csiperke – amit én most használtam – egészen biztosan. Ez nem baj, sőt, jó nekünk. A legtöbb gomba néhány perc alatt elkészül, amit onnan látunk, hogy összeesik – akár a felére is, ezt kalkuláljuk is bele! – és megváltozik a színe. Persze kóstolhatjuk is, az a biztos. Amikor úgy döntünk, hogy jó, akkor jön a habarás.

Ez abból fog állni, hogy a lisztet némi hideg(!) vízzel összekeverjük. Kb. tejföl sűrűségű legyen. Mehet bele a pörköltbe, ezzel főzzük néhány percig és örüljünk, hogy sűrűsödik. Nem baj, ha sűrűbb, mint szeretnénk, mert még megy bele a tejföl is (ha használunk) az is hígít rajta. Azzal is főzzük pár percig és már készen is vagyunk. Sózni a végén érdemes, akár a legvégén, akár a habarási folyamat környékén, vagy ahogy éppen az eszünkbe jut (mondjuk legkésőbb a kóstolásnál). Ehetjük önmagában, nokedlivel, tésztával, rizzsel, palacsintába töltve vagy ahogy kedvünk tartja. 





Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..