A gyrost mi többnyire sült krumplival szoktuk enni, esetleg pitában, de most valahogy tortillát ettem volna hozzá. Készíthettem volna azt is én magam, de nem szépítem: megvettem. Vessetek rám követ, de ha megdobtok kővel, akkor sem foglak visszadobálni titeket tortillával, mert mind elfogyott.
Hozzávalók a húshoz:
0,5 kg csirkecomb filé
2 ek olaj
1 tk oregano
1 tk bazsalikom
1 tk rozmaring
1-2 tk só
1 tk bors
1 kis csipet fahéj (el is hagyható, de az arab gyros kedvelőinek – én az vagyok – kötelező. Túl viszont ne toljuk, intenzív fűszer.)
1 csipet őrölt koriander mag vagy 1 tk friss, vágott, koriander zöld (el is hagyható, de tényleg jó ízt ad neki)
Hozzávalók a joghurt öntethez:
1 nagy doboz natúr joghurt (még jobb, ha görög)
1 tk kapor (el is hagyható, de ne már, én például imádom a kaprot!)
1-2 gerezd fokhagyma
néhány csipet só (kóstoljuk)
Hozzávalók a salátához:
káposzta
paradicsom
ubokra
hagyma (lila is akár)
kápia paprika
(vagy amilyen zöldséget szeretünk)
Egyéb hozzávalók:
6 tortilla lap
valamilyen csípős paprikakrém
10 dkg feta vagy krémfehér sajt
Ahogy fentebb írtam ez az arab gyros ízvilága, nem a görögé, én ezt sokkal jobban szeretem, bár a másik is nagyon finom. Először is pácoljuk be a csíkokra vágott húst olajban, a hozzávalókban alatta található fűszerekkel legalább fél órára, de az se baj, ha egy teljes éjszakára. Ha elkészült, süssük készre és szépre.
Keverjük össze a joghurt hozzávalóit, a zöldségeket pedig vágjuk vékonyra/apróra, a sajtot pedig kockázzuk.
A tortillákat vagy süssük át egy kicsit egy palacsintasütőben, vagy pedig mikrózzuk néhány percig, de ez úgyis rá van írva a csomagolásukra.
Amikor minden elkészült, pakoljunk mindent szépen a tortillák közepébe, az aljukat hajtsuk fel pár centit, majd oldalról tekerjük fel és már ehetjük is.
Ha tetszett a bejegyzés, kövesd figyelemmel a facebook oldalam is. Katt IDE!