Habkönnyű erdei gyümölcs torta

Habkönnyű erdei gyümölcs torta

Isteni finom, krémes, édes, gyümölcsös, ráadásul még piskótafélét sem kell sütni hozzá, mivel az alapja kekszből készült. Kell ennél több? Nem, inkább csak ebből minél több, legalábbis nekem mindenképpen.



Hozzávalók a süti alaphoz (23 cm átmérőjű tortaformát használtam):

250 g édes keksz
100 g vaj (vagy margarin, vagy kókuszolaj
ha kell némi cukor (az én kekszem elég édes volt, nem kellett)

Hozzávalók a gyümölcsszószhoz:

2-300 g erdei gyümölcs (persze lehet csak eper, málna, ribizli stb. is)
2-3 evőkanál cukor
1 evőkanál víz
2 evőkanál keményítő vagy főzős pudingpor



Hozzávalók a krémhez:

500 g mascarpone
200 g habtejszín
1 kis dobozos natúr joghurt
2 db dr Oetker zselatin fix 
4-6 evőkanál porcukor
2 evőkanál citromlé
vanília (kivonat, kikapart belső, cukor vagy aroma)
2-3 evőkanál a gyümölcsszószból

Kezdjük a süti réteggel! Először törjük/daráljuk/zúzzuk össze a kekszet, majd adjuk hozzá a vajat és azzal is jól dolgozzuk el. Ha nem találjuk elég édesnek, mehet bele cukor is. Sőt, akár kakaópor is vagy darált dió, mogyoró, mandula. Legyünk kreatívak, kérem szépen. Nyomkodjuk bele a tortaforma aljába. Tegyük forró, 160 fokos sütőbe nagyjából 3-5 percre, majd vegyük ki és tegyük félre. Jöhet a gyümölcsszósz! 



A gyümölcsöket (nálam ez most fagyasztott volt) a cukorral és 1 evőkanál vízzel kezdjük el forralni. Kb. öt perc után keverjük össze egy kis pohárban/tálkában a keményítőt 1 evőkanál vízzel, majd zuttyintsuk bele a gyümölcsök közé. Gyorsan keverjük el, vegyük le a tűzhelyről és ezt is tegyük félre.

A krémhez a hidegre hűtött habtejszínt verjük fel (először kis fokozaton, aztán nagyon) és tegyük félre. Egy másik tálban keverjük el az összes többi krém hozzávalót, (azaz a joghurtot, a mascarponét, a cukrot, a citromlevet és vaníliát, a habfixeket) végül pedig a gyümölcsszószból is 2-3 evőkanállal. Én ehhez is robotgépet használtam, ahogy a tejszínhabhoz is (még csak el sem kell mosni a habverés után). Ha ez meg van, óvatosan forgassuk bele a tejszínhabot is, de ezt már fakanállal, vagy valami hasonlóval. Ha közben kihűlt a kekszes tésztánk, kenjük rá a krémet, majd egyengessük el a tetején finoman a maradék gyümölcsszószt is. Jó néhány órára tegyük hűtőbe (kell idő, hogy összeálljon, kb. fél nap), hogy kellemesen lehűljön és összeálljon tálalás előtt. 





Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .