Karfiolleves

Karfiolleves

El lehet készíteni glutén- és tejmentesen is, ráadásul ebben még hús sincs, tehát azt is odabiggyeszthetem a mentes listához. Sőt, sok minden mást sem tartalmaz, pl. tojást, hozzáadott cukrot, szóját vagy puhatestűeket sem, de mivel hosszú a lista, inkább abba is hagyom a felsorolást és azzal folytatom, hogy mi van benne.

Hozzávalók:

1 kisebb karfiol (a mennyiségeket amúgy kb. írom, ha valaki nagyot akar, tegyen nagyot, a többi mennyiségre is érvényes, ez tipikusan az az étel, aminél variálhatunk kedvünk szerint, így is úgy is jó lesz)
1 közepes sárgarépa
1 közepes fehérrépa
1 közepes krumpli
1 kisebb hagyma
1-2 gerezd fokhagyma
1 kis csokor petrezselyem
1 dl tejszín/tejföl/növényi alapú főzőkrém
só, őrölt kömény, őrölt szerecsendió és őrölt bors (aki több színt akar, tegyen bele pirospaprikát is)
1-2 ek liszt (én rizslisztet használtam)



Először készítsünk elő mindent: amit kell, hámozzunk és/vagy mossunk meg. A hagymát vágjuk apró kockára, a fokhagymát reszeljük/nyomjuk/vágjuk apróra, a répákat karikázzuk (amúgy kockázhatjuk vagy csíkozhatjuk is, igazából tökéletesen mindegy), a karfiolt szedjük kisebb rózsákra, a krumpli vágjuk apróbb kockára, a petrezselymet pedig szintén aprítsuk össze. Minden meg volt? Azt hiszem.

A hagymát közepes hőfokon, egy kevés olajon pároljuk üvegesre, azaz áttetszően fényesre, majd dobjuk rá a fokhagymát és a répákat. Sütögessük úgy 4-5 percig, időnként kevergetve, majd öntsük nyakon a liszttel. Keverjük jól el és öntsük fel úgy 1-2 liter vízzel. Attól függ mennyire sűrű levest szeretnénk és persze, hogy mennyi zöldséget főzünk majd bele.

Szórjuk meg a fűszerekkel, majd amikor a répák félkészek, dobjuk bele a krumplit, a karfiolt és a petrezselymet is. Főzzük készre, majd mielőtt kikapcsolnánk az egész hóbelevancot, öntsük rá a tejszínt/tejfölt/növényi főzőkrémet. Keverjük azzal is jól el és ha egyet rottyant (azóta is hülyének találom ezt a szót, mégis használom, ráadásul még ki is emelem…), akkor már ki is kapcsolhatjuk és tálalhatunk.





Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..