Valamelyik nap adták az egyik csatornán – kb. századszorra – a Bazi nagy görög lagzit, ahol az egyik jelenetben az amerikai pár meglátogatja az egyetlen fiuk görög menyasszonyának családját és kuglófot visznek nekik ajándékba. A görögök nem tudják mi az – kimondani se igazán – a végén pedig virágcserepet tesznek a sütemény lyukas közepébe.

Bár én nem terveztem virágot tenni bele, de azóta is vissza-visszatérnek a kuglófra a gondolataim, ezért végül elkészítettem a saját változatomat, természetesen gluténmentesen.Hozzávalók:
400 g Nutri Free Mix Per Panne liszt
280 ml langyos tej
2 tojássárgája
40 g vaj
20 g friss élesztő
1 ek tápiókakeményítő (vagy még +1 ek liszt)
1 ek útifűmaghéj (vagy még +2 ek liszt)
80 g cukor
1 ek fahéj
1 csipet só
ciromhéj
vanília

Először összekevertem a száraz hozzávalókat – kivéve a fahéjat – amibe belemorzsoltam a friss élesztőt is. Ahogy írtam már sokszor, pont ugyanúgy meg fog kelni így is, mintha előtte futtatnám. Végül hozzákevertem a nedves hozzávalókat is, a vajat puhán, hogy könnyebben elkeveredjen (már kicsit korábban kivettem a hűtőből).

Géppel jól elkevertem, majd a tészta egyik feléhez hozzáadtam a fahéjat is és azzal is összedolgoztam. Fogtam a szépen kiolajozott, rizsliszttel szórt kuglófformát, és hol az egyik, hol a másik tésztámból véve szépen belekanalazgattam az egészet. A tetejét szépen elegyengettem és már mehetett is langyos helyen pihenni, kelni a tészta.

Kb. háromnegyed óra után 180 fokos sütőbe megsütöttem, még forrón rácsra borítottam, majd tálaltam a körülötte lengedező, vaníliás, fahéjas illatfelhő közepette.
http://www.ceruzabab.hu/wp-content/uploads/2018/01/k4-1024x569.jpghttp://www.ceruzabab.hu/wp-content/uploads/2018/01/k4-250x250.jpgAntal Viktóriadesszert, pékárufahéj,kuglóf,vaníliaValamelyik nap adták az egyik csatornán – kb. századszorra – a Bazi nagy görög lagzit, ahol az egyik jelenetben az amerikai pár meglátogatja az egyetlen fiuk görög menyasszonyának családját és kuglófot visznek nekik ajándékba. A görögök nem tudják mi az – kimondani se igazán – a végén pedig virágcserepet...Gasztronómia, életmód és ami még belefér