Májas gombafasírt sütőben sütve

Májas gombafasírt sütőben sütve

Ez gyakorlatilag egy olyan alap, amivel a húsokat is szokták tölteni: pl. egész csirkét vagy combot. Viszont, ha így sütjük meg, már fasírt néven futtathatjuk, és szerintem finom is, mint valamibe betöltve. Ropogósabb.



Hozzávalók:

kb. 250 g máj (én most csirkemájat használtam)
kb. 300 g gomba
1 db kisebb vöröshagyma
0-3 db fokhagyma
1-2 ek apróra vágott petrezselyemzöld
1 tojás
1-2 szelet kenyér
só, bors, majoranna, fűszerpaprika
+ szükség esetén zsemlemorzsa vagy extrudált kenyér (pl. abonett – van gluténmentes is)
+ szalonna kockák (el is hagyható)

A hagymát és fokhagymát hámozzuk, a gombát tisztítsuk (ha kell, a májat is), a petrezselymet pedig vagdaljuk apróra (bár a hozzávalókban már vágottan írtam.) A fokhagyma mennyisége ízlés függő, van aki imádja, más utálja, döntsük el, hogy mi melyik tábort erősítjük.



A továbbiakat én most leegyszerűsítettem: mindent beledobtam egy aprítóba, és jól összevagdaltattam a kedves készülékem pengéivel, kivéve a zsemlemorzsát/abonettet. (Ha nem fér bele minden egyszerre, akkor több adagban is lehet aprítani.) Akinek nincs ilyen berendezése – ha teheti vegyen, mert roppant praktikus jószág – az vagdosson mindent kicsire. A hagymát, fokhagymát akár reszelheti is.

Akinek nincs gépe, és gluténmentes kenyeret használ, az morzsolja össze, aki nem gluténmentest (mert nem kell gluténmentes diétát tartania), az be is áztathatja egy kis vízbe is, aztán kinyomva használja fel. Gluténmentes kenyérnél ezt nem javaslom, mert az hajlamos a vízzel totális pürévé vegyülni (kenyérfüggő). A végén minden összevágott alkatrészt, plusz fűszert keverjünk össze az összevagdosott hozzávalós változatnál is.



Ha úgy érezzük, hogy a masszánk túlságosan lágy, akkor következhet a zsemlemorzsa, vagy (aprítógép híján: összemorzsolt) abonett. Adjunk hozzá annyit, hogy valamennyire alaktartó legyen. Amikor kb. összeáll, akkor egy sütőpapírral lefedett tepsibe kanállal pakoljunk belőle helyes kis halmokat, majd a végén kenjük/szórjuk meg egy kevés olajjal. Dobálhatunk rá néhány kocka füstölt szalonnát is, szerintem sokkal finomabb lesz tőle. Mehet is a sütőbe 180 fokra, akár hőlégkeverésre is. Süssük készre, és tálaljuk valamilyen klassz körettel, de akár salátával vagy főzelékkel is jó, sőt hamburger húsként is kiválóan funkcionál.

 



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .