Piros-fehér-zöld, azaz nemzeti színű zsemlét süthetünk úgy is, hogy semmiféle mesterséges színezőanyagot nem használunk hozzá, hiszen vannak nekünk olyan természetesen színes alapanyagaink is, mint a tökmagliszt és a pirospaprika. Hozzáteszem, hogy a piros és zöld zsemléimet most azoknak ajánlom, akik a tömörebb, haraphatóbb, masszívabb állagú péksüteményeket kedvelik, nem pedig a lágyabb, puhábbakat (a fehér zsemle viszont ilyen).
Hozzávalók a tökmaglisztes-olajbogyós zsemlékhez:
- 20 dkg gluténmentes kenyérliszt (én Nutri Free Mix Per Panet használtam)
- 5 dkg tökmagliszt
- 1-2 marék, karikára vágott zöld olajbogyó
- 1 ek (5 g) útifűmaghéj (vagy + 1 ek liszt)
- 1 ek (8 g) tápiókakeményítő (vagy + 1 ek liszt)
- 2,5 dkg élesztő
- 1 tk (5 g) cukor
- 1 tk (5 g) só
- 2 evőkanál olaj
- 2,3 dl kellemesen meleg víz
Hozzávalók a hagyományos zsemléhez:
- 25 dkg gluténmentes kenyérliszt (én Nutri Free Mix Per Pannet használtam)
- 1 ek (5 g) útifűmaghéj (vagy + 1 ek liszt)
- 1 ek (8 g) tápiókakeményítő (vagy + 1 ek liszt)
- 2,5 dkg friss élesztő
- 1 tk (5 g) cukor
- 1 tk (5 g) só
- 2 evőkanál olaj
- 2,5 dl kellemesen meleg víz
Keverjük össze a száraz hozzávalókat, morzsoljuk bele az élesztőt is. Adjuk hozzá a nedveseket és alaposan dolgozzuk össze. Tegyük a sütőpapírral bélelt tepsibe kelni a piros zsemlék mellé. Ez a tészta könnyebb, habosabb, ezért kevésbé terül szét, forma nélkül is szépen kel, illetve sül. Nem lesz sűrűbb állagú sütés után sem, hanem hagyományos állagú.
Hozzávalók a paprikás zsemléhez:
- 23 dkg gluténmentes liszt (én Nutri Free Mix Per Pannet használtam)
- 1 púpos evőkanál őrölt fűszerpaprika
- 1 ek (5 g) útifűmaghéj (vagy + 1 ek liszt)
- 1 ek (8 g) tápiókakeményítő (vagy +1 ek liszt)
- 2,5 dkg élesztő
- 1 tk (5 g) cukor
- 1 tk (5 g) só
- 2 evőkanál olaj
- 2,3 dl kellemesen meleg víz
- 1-2 apróra vágott kápia vagy piros kaliforniai paprika
Keverjük össze a száraz hozzávalókat, morzsoljuk bele az élesztőt is. Adjuk hozzá a nedveseket és alaposan dolgozzuk össze. Ha elkészült, keverjük hozzá az apróra vágott paprikát is és olajos kézzel formázzunk belőle zsemléket. Tegyük a sütőpapírral bélelt tepsibe kelni. Vigyázat, ez a tészta hajlamos szétterülni, ezért, ha tehetjük, inkább formába kelesszük és süssük (legközelebb én is így fogom)
Keverjük össze a száraz hozzávalókat, morzsoljuk bele az élesztőt is. Adjuk hozzá a nedveseket és alaposan dolgozzuk össze. Ha elkészült, keverjük hozzá a karikákra vágott olajbogyókat is és olajos kézzel formázzunk belőle zsemléket. Tegyük a sütőpapírral bélelt tepsibe kelni. Vigyázat, ez a tészta is hajlamos szétterülni – akárcsak a paprikás – ezért, ha tehetjük, inkább formába kelesszük és süssük (legközelebb ezt is így fogom).
Kb. háromnegyedóra kelesztés után 180 fokos sütőben süssük készre és rakosgassuk őket egymásra kedvünk – vagy a magyar zászló – szerint.
Ha tetszett a bejegyzés, kövesd figyelemmel a facebook oldalam is. Katt IDE!