Többnyire több pici perecet szoktam sütni, mert egy “igazi”, nagy már önmagában elfoglal egy komplett tepsit, de időnként nem tudok ellenállni a kísértésnek és ilyen méretes darabokat is készítek. Sokkal jobban néz ki, mint a picik, ráadásul az egyik fiamnak ez volt az ovis jele is.
Hozzávalók a tésztához:
280 g gluténmentes kenyérliszt (én Nutri Free Mix Per Pane lisztet használtam, de pl. Schar B vagy Miklós’ Universal is jó hozzá)
1 ek útifűmaghéj (vagy plusz 2 dkg liszt)
50 g puha, szobahőmrésékletű vaj
1 ek olaj
110 ml langyos tej
20 g élesztő
1 tk só
1 ek cukor
1 tojás a tésztába + 1 tojás a kenéshez
Először keverjük össze a száraz hozzávalókat, morzsoljuk bele az élesztőt is. Adjuk hozzá a nedves hozzávalókat – a vaj legyen puha! – keverjük alaposan össze és hagyjuk kelni háromnegyed óráig. Formázzunk belőle hosszú, “kukaco(ka)t”, majd egy sütőpapírral bélelt tepsiben hajtogassuk pereccé. Fordítva is lehet, először formázni, aztán keleszteni, én mostanában inkább így szoktam. Sütés előtt kenjük meg villával kissé felvert tojással, ettől lesz majd sülés után szép fényes a felülete. 180 fokon süssük majdnem teljesen készre. Ekkor vegyük ki és tegyük rá a sóhabot, azzal süssük végül tökélyre.
Hozzávalók a sóréteghez:
1 ek liszt
1 ek só
Keverjük össze a fenti két hozzávalót annyi vízzel (~2 ek), hogy sűrű krémet kapjunk.
Ha tetszett a bejegyzés, kövesd figyelemmel a facebook oldalam is. Katt IDE!