Hozzávalók:
1-2 teáskanál vaj (vagy olaj)
200 ml tejszín (inkább hab, mint főző)
1 nagy szál zöldhagyma vagy egy kisebb vöröshagyma
500 ml zöldségleves alaplé (el is maradhat, vagy titokban használhatunk húsleveskockát is)
1 mokkáskanál cukor
1 ek liszt (el is hagyható, de én szeretem, ha kicsit testesebb a leves)
só, bors
A spárgát tisztítsuk meg, ami zöld spárga esetében elvileg csak annyiból áll, hogy letörjük a végét (ahol törik, onnantól már nem fás a szára) és megmossuk, de én azért a végét kicsit még le szoktam pucolgatni krumplihámozóval is. Biztos, ami biztos, kicsit se legyen fás. Vagdaljuk fel kissé őket, de nem kell kicsire, inkább néhány nagyobb darabra.
A hagymát szintén vágjuk fel, de azzal se kell annyit szórakozni, mint máskor, a végén úgyis össze lesz mixelve. Most nem baj, ha nagyok a darabok. A vajat dobjuk a lábasba, mehet rá a hagyma, amit még pirulás előtt szórjunk meg liszttel. Keverjük el gyorsan, majd dobjuk rá a spárgát és azzal is. Öntsük fel vízzel és/vagy alaplével, nagyjából egy liter legyen összesen rajta. Szórjuk meg sóval, borssal, cukorral és már főhet is.
Ha szeretnénk a tálaláskor néhány spárgafejet is tenni a levesbe, akkor azt hamarabb szedjük ki a főzőléből, mert hajlamos hamarabb megfőni, mint a szára. Pecázzunk ki párat tehát és főzzük a spárgát puhára. Ha meg van, rúdmixerrel pépesítsük össze az egészet, majd csurgassuk bele a tejszínt és azzal is főzzük forrásig (azzal már nem kell főzni). Már csak a tálalás van hátra: a tányérba szedés után pakolhatunk rá a már említett spárga fejekből, szórhatunk rá sajtot, rajzolgathatunk rá egy kevés, megmaradt tejszínből mintát és dobálhatunk bele pirítós kockát vagy levesgyöngyöket is.