Vagy írhatnám úgy is, hogy: tényleg finom finomfőzelék. Mi legalábbis nagyon szeretjük, bár mi kb. az összes főzeléket. Szerintem klassz találmány mindegyik.
Hozzávalók:
0,5 kg zöldség vegyesen:
– zöldborsó
– sárgarépa kocka
– apró rózsákra szedett karfiol
1 tk olaj
1 ek liszt (én rizslisztet használtam)
3 dl tej
só, cukor
1-3 evőkanálnyi apróra vágott petrezselyemzöld (el is hagyható)
Én most friss zöldségeket használtam hozzá, de simán lehetett fagyasztottat is. A borsót és a répát tegyük egy lábasba, amiben már felmelegítettük az olajat. Sózzuk meg kicsit, majd néhány kanálnyi vízzel, fedő alatt kezdjük el párolni alacsony hőfokon. A zöldségek keménysége változó, ezért időnként nézzünk rá, keverjük át, kóstoljuk meg. Amikor félkésznek gondoljuk, mehet hozzá a karfiol és az apróra vágott petrezselyem is.
Ha közben kevés rajta a víz és le akarna sülni, akkor löttyintsünk még rá és fedő alatt főzzük most már az egészet szinte teljesen készre. Ezen a ponton szórjuk rá a lisztet, keverjük össze, majd öntsük fel az egészet hideg tejjel. Forraljuk fel, pár percig főzzük is, kevergetve, hogy ne ragadjon le.
Ha kellőképpen besűrűsödött, húzzuk le a tűzről és amennyiben szeretnénk – én mindig szeretném – cukrozzuk is meg egy kicsit. A mennyisége persze függ a borsó és a répa édességétől, illetve az egyéni ízléstől is. Ha minden oké, akkor már tálalhatjuk is önmagában, vagy valamilyen feltéttel.
Ha tetszett a bejegyzés, kövesd figyelemmel a facebook oldalam is. Katt IDE!