Szalonnába tekert sertésszűz gombamártással

Szalonnába tekert sertésszűz gombamártással

Sokkal egyszerűbb, mint gondolnánk. Ráadásul a mártáshoz használhatunk sima tejszín helyett növényi krémet – például kókusz- vagy rizskrémet – is, így laktózmentes is lesz. Én most kevertem a kókuszkrémet a sima tejszínnel.

Hozzávalók:

1 egész sertésszűz
néhány szelet bacon
250 g gomba
1 fej vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
1 dl tejszín vagy növényi krém (lehet a duplája is, ha sok szószt szeretnék)
1 evőkanál vaj
1 evőkanál mustár

őrölt bors
őrölt kömény
1 evőkanál apóra vágott petrezselyem



Első körön meg kell tisztítani a hártyától – tudjátok, attól a fehér, vékony rétegtől – a sertésszüzet. Vágjuk le, majd a húst, kenjük be mustárral, majd sózzuk, borsozzuk, köményezzük. Ha van rá lehetőségünk, mindezt sütés előtt néhány órával már ejtsük meg, de akár egy napot is pácolódhat (ilyenkor viszont csak sütés előtt sózzuk). Ha nincs, akkor persze süssük azonnal. Tegyünk egy kevés olajat a serpenyőbe, és jó, magas hőfokon pirítsunk kérget a hús mindegyik oldalára. Nagyjából 3 perc/oldal. Ha meg van, akkor vegyük ki, és tekerjük körbe baconnel.

Ezt úgy a legegyszerűbb kivitelezni, ha szépen – egymást kissé fedve – kiteregetjük a szalonnát. A közepébe tesszük a húst, két oldalról ráhajtjuk és már kész is. Mehet az egész egy kis tepsibe, méghozzá úgy, hogy a szalonna hajtása alul legyen. 200 fokon, letakarva süssük kb. 10 percig, majd vegyük le róla a takarást és addig, amíg rá nem pirul a szalonna (jól süljön meg, az a lényeg). Ha kész, vegyük ki a sütőből, fedjük le ismét (pl. fóliával) és hagyjuk 5-10 percig pihenni tálalás előtt.



Írom persze a gombamártást is: ehhez tisztítsuk meg a gombát, ami nálam éppen csak sima csiperke, ami pikk-pakk elkészül majd. Ha nagyobbak, vágjuk szeletekre. Hámozzuk meg a hagymát és vágjuk apróra. A fokhagymát hámozzuk és nyomjuk/reszeljük le, ahogy könnyebb. Tegyük a vajat abba a serpenyőbe, amiben a húst sütöttük, és ha felforrósodik, dobjuk bele a hagymát. Pároljuk üvegesre – azaz áttetszően fénylőre – majd mehet bele a gomba és az apróra vágott petrezselyem.

Szórjunk rá egy kevés borsot és pirítsuk meg. Mielőtt ráöntenénk a tejszínt, adjuk hozzá a fokhagymát is. Néhányszor kavarjuk át (a fokhagyma hamar megég), és már mehet is rá a tejszín, illetve némi só. Forraljuk össze néhány percig, és már el is készültünk vele. Tálaljuk a közben szépen felszeletelt hús mellé, valamilyen számunkra szimpatikus körettel.





Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .