Szénhidrátcsökkentett gluténmentes bejgli

Szénhidrátcsökkentett gluténmentes bejgli

Mogyorókrémes és mákos töltelékkel készítettem, mert nálunk erre volt igény. Most először sütöttem Szafi lisztből bejglit, ezért kerestem hozzá egy kiindulópontot is, ami EZ a recept volt, de itt-ott a magam szájízére formáztam. Illetve, mivel nekünk a tej nem tiltólistás, ezért az enyém nem tejmentes (mint az eredeti recept).



Tészta hozzávalói:
  • 220 g Szafi Reform kenyér és péksütemény lisztkeverék
  • 20 g édesítő (nálam ez eritrit és stevia alapú Dia-Wellness volt)
  • 1 g só
  • 3 db M-es tojás
  • 2 db M-es tojás fehérje
  • 20 g frissen facsart citromlé
  • 30 g folyékony vaj
  • 60 g tej

Mákos töltelék hozzávalói:

  • darált mák
  • édesítőszer
  • citromhéj
  • egy csipet fahéj
  • tej

Mogyorós töltelék hozzávalói:

  • mogyorókrém (nálam ez Dia-Wellness mogyorókrém volt)
  • szénhidrát csökkentett keksz vagy extrudált kenyér (pl. abonett) ledarálva
  • szükség esetén édesítő
  • szükség esetén tej

Kenéshez:

  • 1 db tojás sárgája


A tésztához keverjük össze egy tálban a folyékony, egy másikban pedig a száraz hozzávalókat. Amikor kész, egyesítsük az erőiket és alaposan dolgozzuk ki. Tíz percig hagyjuk pihenni, majd liszttel meghintett felületen gyúrjuk át és osszuk kétfelé.
Mákos töltelékhez nem írtam mennyiséget, mert van, aki dugig tömve szereti és nagyon édesen, míg mások kevesebb – és kevésbé édes – töltelékkel. Akárhogy is, darált mákot kell hozzá összekeverni édesítővel, citromhéjjal, egy kis fahéjjal, majd végül annyi tejjel, hogy sűrű, de még éppen kenhető töltelék legyen.
A mogyorós töltelék egy fokkal fifikásabb, ott már alapból van egy krémünk, ami önmagában jó eséllyel simán kifolyna a bejgliből sülés közben. A hő hatására jó folyós lesz, amit nem hagyhatunk. Hogy ezt megelőzzük, sűríteni kell. Ezt megtehetjük darált keksszel, vagy akár abonettel is. Keverjük is hozzá addig, amíg sűrű, de még éppen kenhető lesz, ha pedig szükség van rá, plusz édesíthetjük is. Ha túl sűrű lett, tejjel lazíthatunk rajta.
Nyújtsunk a tésztából egy-egy téglalapot, kenjük rájuk a töltelékeket (a széleken hagyjunk 2-3 cm helyet) majd először hajtsuk be egy kicsit az oldalát, végül tekerjük fel. Mehetnek a sütőpapírral bélelt tepsibe. Sütés előtt kenjük meg villával kissé felvert tojás sárgájával, pár helyen kissé szurkáljuk át, majd toljuk a 180 fokos sütőbe, úgy 45 percre és süssük készre.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/istvansz/ceruzabab.hu/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/istvansz/ceruzabab.hu/wp-includes/functions.php on line 5464