Az eredeti, nyers tojásos verziótól valahogy mindig idegenkedek, ezért én a tejszínes változatát szoktam készíteni. Ráadásul most háromféleképpen: két családtagnak “normálisan” (ezt a receptet írom le), magamnak cukormentesen, az egyik fiamnak pedig kakaó nélkül, mert nem szereti. Igen, ilyen gyerek is van 🙂
Hozzávalók:
200-250 g babapiskóta
500 g mascarpone sajt
4 dl habtejszín
1 cs habfixáló (el is hagyható)
4-6 ek porcukor
vanília kikapart belseje/kivonat/aroma
2 dl feketekávé
0,5 dl tej (el is hagyható)
1-2 ek amaretto likőr, esetleg rum (vagy fele ennyi rumaroma)
1-3 ek valódi kakaópor (nem a cukrozott akármik)
Először főzzünk kávét! Én most koffeinmentest használtam a gyerekek miatt, a koffeines változatot külön megiszogattam, miközben összeraktam a sütit. Hozzákevertem egy kis tejet és a likőrt/rumot (nem ahhoz, amit ittam, de ezt már meg is bántam).
Egy nagyon nagyon tiszta tálban – a tejszín kifejezetten érzékeny még a láthatatlan szennyeződésekre is – elkezdtem felverni a jól lehűtött habtejszínt. A hőfok is nagyon fontos, arra is finnyás a tejszín, nem csak a patika tisztaságra, ha nem kapja meg valamelyiket, akkor képes bosszúból nem felverődni.
Először alacsony sebességen kell verni, kb. 10-15 másodperc után beleönteni a habfixálót, már ha használunk. Aztán tovább verni, de most már nagy sebességgel, egészen addig, amíg kemény nem lesz. Vigyázzunk, mert a habot túl is lehet verni, olyankor elkezd kicsapódni és úgy dönt, hogy vaj lesz belőle. Tehát ha lehet, ne induljunk be nagyon és ne szaladjon el velünk a ló.
Ha elkészült keverjük hozzá – most már pl. fa- vagy szilikonkanállal – a porcukrot, a mascarponét és a vaníliát. Majd keressünk egy megfelelőnek tűnő tálat és kezdjük el összerakni. Először mártsuk bele a piskótákat egyenként a kávéba. Vannak kemény fajta piskóták, meg olyanok is, amiket alig mártunk bele, már szét akarják dobni magukat (ezeket egyszerűbb nem is mártogatni, hanem rétegzés közben kenőecsettel pacsmagolni kávéval). Akkor jó, ha kicsit “szötty” lesz, de tartja a formáját.
Rakjunk egy sor áztatott babapiskótát a tálba, majd kenjük be a krémmel. Így rétegezzük, amíg el nem fogy az egész, a tetejét is krémezzük be alaposan. Utána mehet rá a szitán át szórt kakaópor, aztán irány a hűtő. Legalább pár órát hagyjuk pihenni, összeállni, de akár egy teljes éjszakát is.
Ha tetszett a bejegyzés, kövesd figyelemmel a facebook oldalam is. Katt IDE!