Gyors reggeli pirítós, fél perces mikrós tojással

Gyors reggeli pirítós, fél perces mikrós tojással

 

Tudom, a mikrosütő sokak szerint ördögtől való, de én időnként használom, ezt kénytelenek lesztek elfogadni. Például, ha csak egy-egy tojást szeretnénk készíteni extra gyorsan és a lehető legkisebb erőfeszítéssel. Amíg a pirítós sütőben pirul a kenyér, addig pont elkészül hozzá a tojás is. Sőt, akkor is nagyon praktikus ez a módszer, ha mondjuk egy olyan helyen szeretnénk tojást sütni – irodában, nyaralás közben, kollégiumban stb. – ahol nincs tűzhely, csak mikró.

Fiatal lányka koromban néhány hónapig egy patinás, német autógyár éttermében dolgoztam, ahol az akkori főnöknőm tanított meg a mikrós-tükörtojás készítés trükkjére. Ne készüljetek túl nagy titkokra, meg a spanyol viasz feltalálásra, az egész annyiból áll, hogy kicsi szilikon formába – vagy sima, kisebb tálákba, tányérba, szószos (vagy lekváros, müzlis) üveg- vagy porcelántányérkába – beleütöm a nyers tojást, majd valamivel megbököm a sárgáját. (Amúgy a büfében simán egy kistányérba ütöttük a tojást, ami alá időnként sonkát is tettünk, tehát így is működik.)

Nem nagyon, csak éppen annyira, hogy a tetején azt a kis finom, láthatatlan hártyát szúrom át egy hegyes késsel vagy villával (néha csak az ujjammal, tudom, ez is csúnya dolog, de esküszöm, sokszor kimondottan jól esik). Ez azért szükséges, mert ha nem tesszük, hajlamos felrobbanni – aztán lehet szitkozódva mikrót takarítani – így viszont kevésbé fog, sőt, ha tényleg csak picit bökjük meg, a sárgája is szépen egyben marad. Mivel volt már, hogy a fehérje – az is tud ilyet – így is teleköpte a tojással a mikrót (kis szemét, ezt mindig az utolsó másodpercben teszi, ha teszi) ezért mostanában úgy készítem, hogy mikrózás előtt letakarom folpackkal, vagy egy másik tányérral. Szerintem inkább tegyétek ti is, mert nagyon bosszantó tud lenni.

Letakarva nekem 800W-on 30 másodperc kell ahhoz, hogy tökéletesre süljön, de persze ez függ az adott mikrosütőtől is. Ha nem takarjuk le, akkor inkább 45 másodperc. Ez egyrészt tényleg őrült gyors, másrészt a tojásunk klassz fazonban, nagyon könnyedén fog kicsusszanni oda, ahova szánjunk. Én pl. két pirítós közé, amit még a tojás előtt dobtam be a pirítós sütőbe. Mire kész az egyik, addig nagyjából a másik is. Összeboronálom őket, dobok be melléjük egy kis sonkát-sajtot és már össze is állt a szendvics.

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd figyelemmel a facebook oldalam is. Katt IDE!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/istvansz/ceruzabab.hu/wp-includes/functions.php on line 5420

Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/istvansz/ceruzabab.hu/wp-includes/functions.php on line 5420