Mézes puszedli

Mézes puszedli

Ez az, ez az, ez az! Régóta kísérleteztem már vele, de valahogy soha nem lett az igazi, akárhogy is készítettem. De ez, végre pont olyan, amilyenre már régóta vágytam és amilyet a kisebb fiamnak ígértem már jó ideje.

Hozzávalók:

180 g Nutri Free Mix Per Dolci gluténmentes liszt (Schar C liszttel is működik)
15 g útifűmaghéj
10 g tápióka keményítő (vagy plusz ennyi liszt)
80 g méz
35 g vaj
1 egész tojás + 1 tojássárgája (L-es méretű)
1 kk szódabikarbóna
1 csipet só
1 kk fahéj
fél kk szegfűszeg
vanília
citromhéj
(vagy ezek helyett a fűszerek helyett használhatunk mézeskalács fűszerkeveréket is)

Hozzávalók a mázhoz: 
1 tojás fehérje
100 g porcukor
citromaroma (el is  hagyható)

Mivel többen kérdeztetek rá a tápióka keményítőre, ezért írnék – itt is róla pár sort. A tápióka keményítő elhagyható, de nem javasolt, mert attól lesz igazán “búzalisztes” állagú a végeredmény. A sima keményítő nem tud ilyet, ezért hiába cseréljük fel rá. Érdemes beszerezni, mert nagyon sok gluténmentes péksüteményt pihe-puhásít, pl. kenyeret, pogácsát is. Hosszú szavatosságú szokott lenni, ezért egy zacskó sokáig elég.

Ahogy a többi vajas tésztát, én most is a jól bevált aprítógépet kaptam elő az első lépéshez: beleszórtam a lisztet, a sót és a szódabikarbónát, majd a hideg(!) vajat és fél perc alatt porhanyóssá csapattam szét. Ha valakinek nincs ilyen gépe – vagy valamiért nem szeretné használni – az morzsolja el a vajat a lisztben, de ebben az esetben, ha már teljesen összeállította a tésztát 10 percre tegye vissza a hűtőbe pihenni, mert jó eséllyel a vaj puhább lesz, mint amennyire az optimális lenne.

A következő lépésnél mehet bele az összes többi hozzávaló. Formázzunk belőle gömböket, egy kissé lapogassuk el a tetejét, miután betettük a sütőpapírral bélelt tepsibe és már mehet is sülni 170 fokon. Néhány perc alatt kész, ne facebookozzunk közben, különben megég. Én most kivételesen megfogattam a saját tanácsomat és nem sütöttem túl.

Várjuk meg amíg teljesen kihűl, akkor éri el a jó állagot – de tán másnap még finomabb – és ha szeretnénk, vonjuk be cukormázzal. Én szerettem volna, illetve a kisebbik gyermekem, aki nagy mézes puszedli rajongó. Tegyük egy tálba a  tojásfehérjétcukorral, majd verjük viszonylag keményre. Tehetünk bele egy kis aromát is, én citromot löttyintettem hozzá úgy egy teáskanálnyit, nagyon jó ízt adott neki. Mártogassuk bele egyenként a kis sütiket – ha szeretnénk, szórjuk meg mandula forgáccsal is – és hagyjuk, hogy a máz teljesen rászáradjon (nekem kb. fél óráig tartott).

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd figyelemmel a facebook oldalam is. Katt IDE!





2 thoughts on “Mézes puszedli”

  • Nálunk a férjem nagymamája sütötte az etalont. Végül a felvert tojás habot nagy fazékba öntötte és az összes kisült tésztát beletette, rázta, fakanállal megkeverte és a deszkára öntötte. Szépen talpra állította őket és kész .
    Ki fogom próbálni a receptet, tojás helyett valamivel, de vajon tojás nélkül is meg tudom majd sütni? Mutatom majd 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/istvansz/ceruzabab.hu/wp-includes/functions.php on line 5427

Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/istvansz/ceruzabab.hu/wp-includes/functions.php on line 5427