Ez az, ez az, ez az! Régóta kísérleteztem már vele, de valahogy soha nem lett az igazi, akárhogy is készítettem. De ez, végre pont olyan, amilyenre már régóta vágytam és amilyet a kisebb fiamnak ígértem már jó ideje.
Hozzávalók:
180 g Nutri Free Mix Per Dolci gluténmentes liszt (Schar C liszttel is működik)
15 g útifűmaghéj
10 g tápióka keményítő (vagy plusz ennyi liszt)
80 g méz
35 g vaj
1 egész tojás + 1 tojássárgája (L-es méretű)
1 kk szódabikarbóna
1 csipet só
1 kk fahéj
fél kk szegfűszeg
vanília
citromhéj
(vagy ezek helyett a fűszerek helyett használhatunk mézeskalács fűszerkeveréket is)
Hozzávalók a mázhoz:
1 tojás fehérje
100 g porcukor
citromaroma (el is hagyható)
Mivel többen kérdeztetek rá a tápióka keményítőre, ezért írnék – itt is róla pár sort. A tápióka keményítő elhagyható, de nem javasolt, mert attól lesz igazán “búzalisztes” állagú a végeredmény. A sima keményítő nem tud ilyet, ezért hiába cseréljük fel rá. Érdemes beszerezni, mert nagyon sok gluténmentes péksüteményt pihe-puhásít, pl. kenyeret, pogácsát is. Hosszú szavatosságú szokott lenni, ezért egy zacskó sokáig elég.
Ahogy a többi vajas tésztát, én most is a jól bevált aprítógépet kaptam elő az első lépéshez: beleszórtam a lisztet, a sót és a szódabikarbónát, majd a hideg(!) vajat és fél perc alatt porhanyóssá csapattam szét. Ha valakinek nincs ilyen gépe – vagy valamiért nem szeretné használni – az morzsolja el a vajat a lisztben, de ebben az esetben, ha már teljesen összeállította a tésztát 10 percre tegye vissza a hűtőbe pihenni, mert jó eséllyel a vaj puhább lesz, mint amennyire az optimális lenne.
A következő lépésnél mehet bele az összes többi hozzávaló. Formázzunk belőle gömböket, egy kissé lapogassuk el a tetejét, miután betettük a sütőpapírral bélelt tepsibe és már mehet is sülni 170 fokon. Néhány perc alatt kész, ne facebookozzunk közben, különben megég. Én most kivételesen megfogattam a saját tanácsomat és nem sütöttem túl.
Várjuk meg amíg teljesen kihűl, akkor éri el a jó állagot – de tán másnap még finomabb – és ha szeretnénk, vonjuk be cukormázzal. Én szerettem volna, illetve a kisebbik gyermekem, aki nagy mézes puszedli rajongó. Tegyük egy tálba a tojásfehérjét a cukorral, majd verjük viszonylag keményre. Tehetünk bele egy kis aromát is, én citromot löttyintettem hozzá úgy egy teáskanálnyit, nagyon jó ízt adott neki. Mártogassuk bele egyenként a kis sütiket – ha szeretnénk, szórjuk meg mandula forgáccsal is – és hagyjuk, hogy a máz teljesen rászáradjon (nekem kb. fél óráig tartott).
Ha tetszett a bejegyzés, kövesd figyelemmel a facebook oldalam is. Katt IDE!
Nálunk a férjem nagymamája sütötte az etalont. Végül a felvert tojás habot nagy fazékba öntötte és az összes kisült tésztát beletette, rázta, fakanállal megkeverte és a deszkára öntötte. Szépen talpra állította őket és kész .
Ki fogom próbálni a receptet, tojás helyett valamivel, de vajon tojás nélkül is meg tudom majd sütni? Mutatom majd 🙂
Most látom csak a hozzászólást 🙁 Végül milyen lett?