Nem is gondoltam, hogy a törökmézet ennyire egyszerű elkészíteni. Azt pláne nem, hogy csak ilyen kevés összetevőkből áll, úgyhogy amikor rákerestem a neten a receptre, kifejezetten meglepődtem. Tudtátok, hogy angolul “honeycomb toffee”-nek, azaz méhkaptár karamellnek hívják?
Hozzávalók:
150 g cukor
40 g méz
6 g szódabikarbóna
Én elsőre csak fél adagot készítettem, biztos, ami biztos alapon. Fontos, hogy már az elején készítsünk elő egy sütőpapírral kibélelt hőálló – lehetőleg fém, az tuti bírja a magas hőt – edényt. Erre már élesben nem lesz idő, készen kell állnia.
Aztán egy viszonylag magas falú hőálló edénybe kell mérni a cukrot és a mézet, majd együtt karamellt főzni belőlük. Vigyázva, mert a karamell nagyon csúnya égési sérüléseket tud okozni (ezt ne adjuk ki a gyereknek semmiképpen, másban segítsen, de ebbe nem).
Amikor kellemesen barnul, akkor vegyük le a tűzhelyről és keverjük hozzá a már előre kimért szódabikarbónát. Erre fel fog habzani a kicsike, nagyjából háromszor akkora magasságra, mint maga a karamell mennyisége. Gyors kavargatás után már öntsük is bele a szépen előkészített formába és hagyjuk teljesen kihűlni evés előtt.
Ha tetszett a bejegyzés, kövesd figyelemmel a facebook oldalam is. Katt IDE!