Az eperfa (sokan szederfának ismerik) terméséről nekem mindig a Csepeli Strand jut eszembe. Amikor kicsik voltunk, sokat jártunk oda a szüleimmel és a nővéremmel, ha pedig nem a medencében voltunk, akkor például a parton fosztogattuk a számtalan eperfa termését.

Bár soha nem lett a kedvenc gyümölcsöm, azért időről-időre eszem most is belőle, mert brutális mennyiségű ásványi anyagot (pl. kalciumot, káliumot, nátriumot, magnéziumot, vasat, cinket), vitaminokat (C, B2, B3 stb), antioxidánsokat, flavonidokat (pl. kvercetin, kempferol, apigenin, luteolin, izokvercetin) és rostot tartalmaz. Nem sorolom, hogy hányfajta betegséget előz meg, de nagyjából mindenre jó hatással van és aranyba kellene foglalni a nevét is.

Két gyermekes anyaként igyekszem a gyerekeimbe is belediktálni, akiknek szintén nem a kedvencük, de turmix formájában még az ő számukra is kellemesen fogyasztható. Nem kell hozzá más, csak maga a gyümölcs, egy adag jó hideg tej, némi édesítő (én most mézet tettem bele), illetve ha szeretnénk, akkor adjunk hozzá egy kis vaníliát és fahéjat is. Mixeljük össze és már ihatjuk is a kellemes, halványlilás-rózsaszínes, brutálisan egészséges italt, amihez a gyümölcsöt úton-útfélen megtaláljuk. Ha pedig valakit zavarnak az apró magok, fogyasztás előtt nyugodtan szűrje le az egészet és csak utána igya meg.


Antal Viktóriaelőétel, leves, salátaAz eperfa (sokan szederfának ismerik) terméséről nekem mindig a Csepeli Strand jut eszembe. Amikor kicsik voltunk, sokat jártunk oda a szüleimmel és a nővéremmel, ha pedig nem a medencében voltunk, akkor például a parton fosztogattuk a számtalan eperfa termését. Bár soha nem lett a kedvenc gyümölcsöm, azért időről-időre eszem most...Gasztronómia, életmód és ami még belefér