Ez is egyfajta “napközis étel”, amit ennek ellenére – vagy pontosan ezért – nagyon szeretünk. Ráadásul most nem bolti paradicsomlével kellett készítenem, hanem kaptam finom, házit.

Hozzávalók:

1 kg darált hús
25 dkg rizs
1 kisebb hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 tojás
só, bors, (cukor)
zeller zöld
2-3 liter paradicsomlé

A paradicsom alappal indítottam: beleöntöttem a paradicsomlevet egy lábasba, adtam hozzá 2-3 tk sót, 1 tk borsot és beleszórtam egy fél marék zeller zöldet, ami amúgy el is hagyható, de én szeretem benne az ízét. Ha a paradicsomlé nagyon savanyú, egy kevés cukor is mehet bele, főleg, ha édeskésen szeretjük. Amíg vártam, hogy felforrjon, nekiálltam a húsgombócnak.

“hagymahab” 🙂

Mivel sikeresen – ismét – megerőltettem a kezem, ezért most nem reszeltem és/vagy apró kockákra vágtam a hagymát és a fokhagymát, hanem egész egyszerűen bevágtam az aprítóba. Sőt, hozzáütöttem a tojást is és együtt szétcsaptam őket. Kicsit vicces lett a végeredmény, mert a tojás némileg felverődött, úgyhogy egyfajta hagymahab lett belőle, ami kicsit sem jelentett problémát.

Összekevertem a darált hússal, a rizzsel, kb. 1 tk borssal és 2-3 tk sóval. Gombócokat formáltam belőle és a forrásban lévő paradicsomban puhára főztem nagyjából 40 perc alatt. A főzési idő hús és rizs függő, ha nem vagyunk benne biztosak, vágjunk ketté egy gombócot és vizsgáljuk meg közelebbről a helyzetet.

Ha a paradicsomszósz a főzés végére sem sűrűsödne be, viszont úgy szeretjük, akkor habarjuk be: 2-3 tk lisztet (gluténmentesen: rizslisztet) keverjünk ki fokozatosan, csomómentesre fél-egy deci vízzel, majd öntsük hozzá a szószhoz és főzzük még néhány percig.

Korábban ezt az ételt főtt burgonyával tálaltam – mint a napköziben – de mostanában jobban szeretem sütőben sült, sárga héjú krumpli kockákkal, szerintem így finomabb.http://www.ceruzabab.hu/wp-content/uploads/2018/05/paradicsomoshusgomboc10-1024x460.jpghttp://www.ceruzabab.hu/wp-content/uploads/2018/05/paradicsomoshusgomboc10-250x250.jpgAntal Viktóriafőételdarált hús,husgomboc,paradicsom,paradicsomszoszEz is egyfajta 'napközis étel', amit ennek ellenére - vagy pontosan ezért - nagyon szeretünk. Ráadásul most nem bolti paradicsomlével kellett készítenem, hanem kaptam finom, házit. Hozzávalók: 1 kg darált hús 25 dkg rizs 1 kisebb hagyma 2-3 gerezd fokhagyma 1 tojás só, bors, (cukor) zeller zöld 2-3 liter paradicsomlé A paradicsom alappal indítottam: beleöntöttem a paradicsomlevet egy lábasba,...Gasztronómia, életmód és ami még belefér