Ez is egyfajta “napközis étel”, amit ennek ellenére – vagy pontosan ezért – nagyon szeretünk. Ráadásul most nem bolti paradicsomlével kellett készítenem, hanem kaptam finom, házit.
Hozzávalók:
1 kg darált hús
25 dkg rizs
1 kisebb hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 tojás
só, bors, (cukor)
zeller zöld
2-3 liter paradicsomlé
A paradicsom alappal indítottam: beleöntöttem a paradicsomlevet egy lábasba, adtam hozzá 2-3 tk sót, 1 tk borsot és beleszórtam egy fél marék zeller zöldet, ami amúgy el is hagyható, de én szeretem benne az ízét. Ha a paradicsomlé nagyon savanyú, egy kevés cukor is mehet bele, főleg, ha édeskésen szeretjük. Amíg vártam, hogy felforrjon, nekiálltam a húsgombócnak.
Mivel sikeresen – ismét – megerőltettem a kezem, ezért most nem reszeltem és/vagy apró kockákra vágtam a hagymát és a fokhagymát, hanem egész egyszerűen bevágtam az aprítóba. Sőt, hozzáütöttem a tojást is és együtt szétcsaptam őket. Kicsit vicces lett a végeredmény, mert a tojás némileg felverődött, úgyhogy egyfajta hagymahab lett belőle, ami kicsit sem jelentett problémát.
Összekevertem a darált hússal, az alaposan átmosott rizzsel, kb. 1 tk borssal és 2-3 tk sóval. Gombócokat formáltam belőle és a forrásban lévő paradicsomban puhára főztem nagyjából 40 perc alatt. A főzési idő hús és rizs függő, ha nem vagyunk benne biztosak, vágjunk ketté egy gombócot és vizsgáljuk meg közelebbről a helyzetet.
Ha a paradicsomszósz a főzés végére sem sűrűsödne be, viszont úgy szeretjük, akkor habarjuk be: 2-3 tk lisztet (gluténmentesen: rizslisztet) keverjünk ki fokozatosan, csomómentesre fél-egy deci vízzel, majd öntsük hozzá a szószhoz és főzzük még néhány percig.
Korábban ezt az ételt főtt burgonyával tálaltam – mint a napköziben – de mostanában jobban szeretem sütőben sült, sárga héjú krumpli kockákkal, szerintem így finomabb.
Ha tetszett a bejegyzés, kövesd figyelemmel a facebook oldalam is. Katt IDE!