Készíthetjük különböző vörös vagy fehér húsból, a metódus ugyanaz. Sőt, akár halból vagy gombából is, miért is ne? Én most sertéshússal készítettem.
Hozzávalók:
1 kg hús
1 db paprika (vagy 1 ek paprikakrém, pl. pirosarany)
1 db paradicsom (vagy 1 ek paradicsompüré)
1 nagy hagyma
1-2 gerezd fokhagyma (el is hagyható)
só, őrölt bors, kömény és pirospaprika
Vágjuk a húst kockákra (pl. csirke esetében elég, ha nagyobb darabokra), a hagymát és a fokhagymát apró kockákra, a paprikát és a paradicsomot pedig én szintén fel szoktam vágni, de ezt nem mindenki teszi.
a) verzió
Egy kevés zsíron vagy olajon a hagymát pároljuk üvegesre – azaz áttetszően fényesre – majd húzzuk félre. Tegyük bele a fűszerpaprikát, keverjük el, majd mehet hozzá a többi fűszer, és végül a hús is. Húzzuk vissza a tűzhelyre, kevergessük néhány percig, majd ha kérges lesz a hús, adjuk hozzá a paprikát, paradicsomot, fokhagymát és öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje. Fedő alatt főzzük egy ideig, majd süssük le – legalább egyszer – teljesen annyira, hogy elfőjön róla az összes víz, majd öntsük fel újra és így főzzük készre ismét fedő alatt.
b) verzió
Így főleg akkor készítem, ha mondjuk gomba pörköltöt főzök, ami nagyon hamar elkészül. Ez persze jó idő szempontjából, annyiból viszont nem, hogy a körülötte lévő mártás nem tud rövid idő alatt kellőképpen összefőni, összeállni. A másik változat a hagymáig és a fűszerekig ugyanúgy indul, mint az előző, viszont ezt követően a fokhagyma, paradicsom és a paprika kerül rá utána, nem a gomba/hús. Adok hozzá 2-3 evőkanál vizet is, majd, kevergetem, vigyázva, hogy le ne égjen és amikor elfő a víz, mindig újra pótolom. Kb. 3-4-szer ismételve a dolgot, miközben a szósz szépen, kellemesen összefő. Csak ez után teszem bele pl. a gombát és öntöm fel annyi vízzel, amennyi ellepi és főzöm készre az egészet.
A gomba – vagy mondjuk patisszon – pörköltöt habarni, azaz sűríteni is szoktam, azaz a végén 1-2 evőkanálnyi lisztet összekeverek annyi vízzel, hogy tejfölsűrűségű legyen, beleöntöm a pörköltbe, és összefőzöm néhány percig.
A b) verzió előnye az is, hogy az alap pörköltszószból készíthetünk többet is, méghozzá a fagyasztóba. Nagyon jól tud jönni egy-egy rohanós napon: csak kikapjuk, beledobjuk egy lábasba, hamar felolvad, bugyogni kezd és már mehet is bele a hús vagy a zöldség attól függően, hogy mit főzünk éppen.
Házi tésztával/tarhonyával ennéd? Recept: ITT
Nokedlit ennél hozzá? Recept: ITT
Ha tetszett a bejegyzés, kövesd figyelemmel a facebook oldalam is. Katt IDE!