Ennek az eredetileg brit és Sepherd’s pie néven futó ételnek sok verziója létezik, én most nem az eredeti darált húsos verziót készítettem, hanem csirkemell kockákat tettem bele. A lényeg megmaradt: zöldséges-húsos ragu alul, burgonyapüré felül, együtt jól átsütve.
Hozzávalók:
2-3 csirkemell
5-10 dkg húsos szalonna
1 bögre zöldborsó
1 db kisebb sárgarépa
1 db kápia paprika
2 ek paradicsompüré vagy 1 db nagyobb paradicsom
1 db vöröshagyma
1-3 gerezd fokhagyma
1 kg burgonya
3 db tojássárgája
5 dkg vaj
1,5 dl tej
10 dkg sajt
só, bors, rozmaring, majoranna, szerecsendió
Először indítsunk a krumplival. Hámozzuk meg, vágjuk fel és hideg vízbe tegyük fel főzni (a krumplit mindig hidegbe rakjuk). Ha kész, szűrjük le, majd vaj hozzáadásával készítsünk belőle pürét. Öntsük bele a tejet, sózzuk és reszeljünk bele szerecsendiót. Egyelőre tegyük félre.
Készítsük el a ragut! A hagymát hámozzuk, szeleteljük fél-karikára, a húst nagyobb, a szalonnát kisebb kockákra. A kápiából vágjunk csíkokat, a fokhagymát tisztítsuk meg és karikázzuk, a sárgarépát pedig hámozzuk és reszeljük le. Ha egész paradicsomot használunk és nem pürét, akkor azt is kockázzuk fel.
Ha zsírosabb a szalonnánk, akkor olaj nélkül süssük ki, ha sovány, akkor tegyünk alá. Amikor megpirult, tegyük rá a hagymát, egy kis ideig süssük, majd mehet rá a csirke. Pirítsuk együtt, majd adjuk hozzá a paprikát, paradicsomot, fokhagymát, borsót, sárgarépát. Sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg majorannával és rozmaringgal. Ha pürét használunk, akkor egy kevés vizet is öntsünk alá, hogy legyen némi folyadék, amiben párolódhat. Kb. 10 perc alatt el is készül a ragunk.
A közben szépen kihűlésben lévő krumplipürénkhez keverjük hozzá a tojást és a reszelt sajtot. Olajozzunk ki egy tűzálló tálat, borítsuk bele a ragut, majd óvatosan egyengessük el a tetején a krumplipürét. Ha kész, 180 fokon – ha van hőlégkeveréssel – süssük az egészet pirosra.
Ha tetszett a bejegyzés, kövesd figyelemmel a facebook oldalam is. Katt IDE!