Csirkés pásztorpite

Csirkés pásztorpite

Ennek az eredetileg brit és Sepherd’s pie néven futó ételnek sok verziója létezik, én most nem az eredeti darált húsos verziót készítettem, hanem csirkemell kockákat tettem bele. A lényeg megmaradt: zöldséges-húsos ragu alul, burgonyapüré felül, együtt jól átsütve.




Hozzávalók:
2-3 csirkemell
5-10 dkg húsos szalonna
1 bögre zöldborsó
1 db kisebb sárgarépa
1 db kápia paprika
2 ek paradicsompüré vagy 1 db nagyobb paradicsom
1 db vöröshagyma
1-3 gerezd fokhagyma
1 kg burgonya
3 db tojássárgája
5 dkg vaj
1,5 dl tej
10 dkg sajt
só, bors, rozmaring, majoranna, szerecsendió

Először indítsunk a krumplival. Hámozzuk meg, vágjuk fel és hideg vízbe tegyük fel főzni (a krumplit mindig hidegbe rakjuk). Ha kész, szűrjük le, majd vaj hozzáadásával készítsünk belőle pürét. Öntsük bele a tejet, sózzuk és reszeljünk bele szerecsendiót. Egyelőre tegyük félre.

Készítsük el a ragut! A hagymát hámozzuk, szeleteljük fél-karikára, a húst nagyobb, a szalonnát kisebb kockákra. A kápiából vágjunk csíkokat, a fokhagymát tisztítsuk meg és karikázzuk, a sárgarépát pedig hámozzuk és reszeljük le. Ha egész paradicsomot használunk és nem pürét, akkor azt is kockázzuk fel.

Ha zsírosabb a szalonnánk, akkor olaj nélkül süssük ki, ha sovány, akkor tegyünk alá. Amikor megpirult, tegyük rá a hagymát, egy kis ideig süssük, majd mehet rá a csirke. Pirítsuk együtt, majd adjuk hozzá a paprikát, paradicsomot, fokhagymát, borsót, sárgarépát. Sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg majorannával és rozmaringgal. Ha pürét használunk, akkor egy kevés vizet is öntsünk alá, hogy legyen némi folyadék, amiben párolódhat. Kb. 10 perc alatt el is készül a ragunk.

A közben szépen kihűlésben lévő krumplipürénkhez keverjük hozzá a tojást és a reszelt sajtot. Olajozzunk ki egy tűzálló tálat, borítsuk bele a ragut, majd óvatosan egyengessük el a tetején a krumplipürét. Ha kész, 180 fokon – ha van hőlégkeveréssel – süssük az egészet pirosra.

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd figyelemmel a facebook oldalam is. Katt IDE!