Ez egy olyan légies piskótatekercs, mintha csak felhőt harapnánk. Csupa hab, csupa könnyedség, csupa finomság. Ellensúlyozhatjuk persze gyümölccsel, keverhetünk bele akár lekvárt is (ahogy ezt az epertortánál tettem), de mindenféle gyümölcs nélkül is nagyon finom. Sőt, a kisebb fiam szerint csak így.
Hozzávalók a tésztához:
4 tojás
8 dkg cukor
12 dkg liszt
Tehát az arányok: tojásonként dupla mennyiségű cukor és háromszoros (dkg) mennyiségű liszt (1 tojás – 2 dkg cukor – 3 dkg liszt)
Először piskóta: válasszuk szét a tojást, a fehérjét verjük fel félig, majd lassan adagolva bele a cukrot, amivel már egészen keményre verjük. Ha meg van, mehet bele a sárgája, amit most már egy fakanállal, óvatosan keverünk hozzá, akárcsak a lisztet, szépen, adagonként, hogy ne törjük rommá a habot. Én most Nativa süteménylisztet használtam hozzá, hogy gluténmentes legyen, de bármilyen más liszt is kb. ugyanúgy megfelel, akár rizsliszt is (na meg búzaliszt annak, aki eheti). Terítsük egy papírral kibélelt nagy tepsibe. 170 fokos sütőben süssük addig, amíg kész nem lesz. Azon nyomban, még forrón tekerjük fel sütőpapírostul és így várjuk meg, amíg ki nem hűl.
Hozzávalók a krémhez:
250 ml habtejszín + habfixáló vagy pl. Meggle cukrászhab
200-250 g mascarpone
vanília (kikapart belső/cukor/kivonat/aroma)
porcukor
gyümölcs, ha szeretnénk azt is tenni bele
A krémet elkészíteni pofonegyszerű. A jól lehűtött tejszínt (+habfixálót) vagy cukrászhabot verjük egy percig alacsony fokozaton, majd a legnagyobbon addig, amíg kemény nem lesz, majd óvatosan forgassuk bele a mascarponet. Ha úgy érezzük, hogy nem elég édes, akkor mehet bele porcukor is, de vaníliát mindenképpen.
Mivel ezt a sütit elsősorban a kisebbik gyermekemnek készítettem, ezért figyelembe kellett vennem, hogy ő a natúr ízeket szereti, ezért nem dobálhattam tele kedvem szerint jó sok – az édes ízzel kontrasztos – savanykás gyümölccsel. Amúgy megtettem volna, méghozzá gátlástalanul, de neki ez a pár szem meggy is sok volt…
Süti összeállítása:
Tekerjük ki a piskótát és óvatosan szabadítsuk meg a sütőpapírtól is. Kenjük rá a krém nagyját – ezen a ponton is szórhatunk bele gyümölcsöt – majd szorosan tekerjük fel. Persze ne annyira szorosan, hogy az összes krémet kinyomjuk belőle, hanem érzéssel, de azért mégis csak tudja, hogy ki a főnök. Végül kenjük meg a maradék krémmel, és ismét dekorálhatjuk gyümölccsel (ha a gyerek megengedi).
Ha tetszett a bejegyzés, kövesd figyelemmel a facebook oldalam is. Katt IDE!