Gluténmentes fahéjas, mákos és diós bejgli

Gluténmentes fahéjas, mákos és diós bejgli

Ez a recept tojásmentes is, ha a végén a nem kenjünk meg vele, a tésztájába ugyanis nem raktam egy nagyon egyszerű okból kifolyólag: szerintem úgy finomabb, amin magam is meglepődtem. Sőt, ha növényi tejet és margarint használunk, akkor tejmentes is lehet.

Úgy indult az egész, hogy amikor utoljára készítettem, akkor akkora őrület volt körülöttem a konyhában, hogy egész egyszerűen kifelejtettem belőle. Amikor elkészült és összehasonlítottam a tojásmentest a tojásos verzióval én egyértelműen a mentes változatot találtam jobb állagúnak, úgyhogy most már szándékosan nem tettem bele.

Hozzávalók 2 rúdnyi tésztához:

250 g Glutenix Alfa Mix liszt
250 g Schär B liszt
2 evőkanál útifűmaghéj
1 evőkanál tápióka keményítő (vagy + 1 ek liszt)
350 ml tej (lehet növényi is)
100 g vaj (vagy margarin)
100 g zsír (igen: zsír)
2 evőkanál porcukor
1 kávéskanál só
1 cs porélesztő
0,5 citrom reszelt héja (vagy ennek megfelelő szárított, zacskós citromhéj – amúgy én erre esküszöm)
vanília (aroma/kivonat/kikapart rúd belseje)

Én ebből a mennyiségből két bejglit csináltam, senkit se zavarjon össze a háromféle töltelék. A dióst azt most csak leírtam, de ezúttal nem sütöttem meg!

Na, akkor jöhet az elkészítése! Előbb összekevertem a száraz hozzávalókat, majd hozzáadtam a nedveseket – a vajat előtte kivettem a hűtőből, hogy lágyabb legyen – jól összegyúrtam és a konyhában hagytam pihenni úgy 20 percig. Ő pihent, én nem, szép kis munkamegosztás…




Mák vagy dió töltelék: 

150 g darál mák vagy dió
50 g porcukor
0,5 evőkanál méz
1-2 ek tej (amennyitől összeáll)
vanília
citromhéj
csak a dió töltelékbe: rum/rum aroma

Amíg a tészta pihent, addig összeraktam a töltelékeket. A diós és a mákos ugyanúgy készül, a tejet felforrósítottam, és ráöntöttem a többi, már összekevert hozzávalóra. Összedolgoztam és hagytam kihűlni. Meg pihenni. Őket is, én meg továbbra sem…

Fahéjas töltelék:
10 g őrölt fahéj
kb. 40 g porcukor
70 g gluténmentes édes keksz megőrölve
40 ml tej
0,5 evőkanál méz
1 teáskanál keményítő

A fahéjassal más a menet, ott összekevertem a száraz hozzávalókat, és kóstoltam, mivel nem mindegy, hogy mennyire édes kekszet használtunk hozzá. Tehát fontos: kóstoljunk, ha kell pótoljuk!

Ha rajtunk kívül mindenki jól kipihente magát, vegyük kétfelé a tésztát. Nyújtsuk mind a kettőt téglalappá, az egyikre a mákos, a másikat fahéjas tölteléket halmozzuk rá a képen látható módon. Feltekerés előtt a szélein hajtsuk fel, utána a szilikon lap segítségével szépen összegörgetjük már ha van szilikon lapunk, amin nyújtani tudunk. De én már ugyanezt eljátszottam sütőpapírral is, na meg megy csak úgy simán is, a kezünkkel is görgethetjük, csak úgy nehezebb bánni a gluténmentes tésztával. Úgy hajlamosabb a széttörésre sajnos. Én a sütőpapírral bélelt tepsibe is a szilikonlappal gurítottam át, úgy könnyebb és valószínűbb, hogy egybe marad.

Ezt követően mind a kettőt bekentem a tojássárgájával – nekem egy szűken, de elég volt – méghozzá kereszt irányba és hűvös helyen hagytam állni addig, amíg rá nem száradt. Ezen a ponton ismét bekentem, csak most a tojás fehérjével, hosszában és ezt is hagytam rászáradni a hűvösben, majd utána langyos helyere tettem kb. másfél órára. Nem rövid idő, de ez van. Ha kivártuk, már mehet is végre a 180 fokos sütőbe, amíg el nem készül.

Van egy másik bejglim is a blogom, nézzétek meg annak a receptjét is!

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd figyelemmel a facebook oldalam is. Katt IDE!




Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..