Szerintem simán összeporcukroztam a fényképezőgépet azért lett ilyen vacak a fotó, meg magának a kuglófnak is van egy “ronda, de finom” hangulata. Viszont tényleg finom. De hívjuk ronda helyett inkább rusztikusnak, az sokkal jobban hangzik. Ja, és hívhatjuk kakaósnak is, mert igazából kakaóval készült, de sokkal inkább csokisnak mondható a végeredmény, úgyhogy én így hívom és kész.
Hozzávalók:
500 g Glutenix gluténmentes foszlós kalács sütőkeverék
400 ml tej
60 g cukor
50 g tejföl
25 g friss élesztő
30 g vaj
2 tojás sárgája
citromhéj
vanília (kivonat/aroma/kikapart belső)
Töltelékhez:
40 g natúr kakaópor
80 g cukor
Már az elején szeretném jelezni, hogy ebben a lisztben gluténmentes(!) búzakeményítő van. Ezt elméletileg az összes lisztérzékeny bírja, de gyakorlatilag mégis akadnak kivételek. Ha cöliákiások vagyunk és még nem próbáltuk, akkor kis mennyiséggel indítsunk. Hogy miért érdemes kísérletezni? Azért, mert jobb állagú és ízű péksüteményt tudunk ezzel a hozzávalóval készíteni, ráadásul a többségnek tényleg nincs baja tőle.
Az elkészítés egyszerű. Öntsünk össze a tészta hozzávalóit a vajat kivéve és dolgozzuk össze alaposan. Az élesztőt összemorzsolva tegyük bele, a tej legyen langyos, a vaj pedig szoba hőmérsékletű. Igen, ha összekeveredett a tészta, a vaj is mehet hozzá, azzal is keverjük el végül. Az egész lágy lesz, de minket ez nem zavar.
Kenjük ki a kuglóf formát olajjal, szórjuk meg rizsliszttel. Keverjük össze a kakaót is a cukorral, rövidesen arra is szükségünk lesz. A tésztából kanalazzunk valamennyit a formába, majd szórjuk meg a kakaós-cukorral. Aztán megint rá tészta, megint a kakaós-cucc, és ezt így tovább a végéig. Hagyjuk kelni langyos helyen úgy egy órán át, a duplájára, majd 180 fokon süssük addig, amíg kellemesen megbarnul (kb. 45 perc). Utána még forrón borítsuk ki a kuglófsütőből és hagyjuk egy rácson kihűlni, aztán pedig jó együk meg.
Ha tetszett a bejegyzés, kövesd figyelemmel a facebook oldalam is. Katt IDE!