Ez egy jól variálható lasagne: hús helyett – vagy mellett – lehet bele zöldségeket tenni, a hagyományos sajt, tej és vaj jól helyettesíthető laktózmentes termékekkel, a tészta pedig simán lehet gluténmentes, ahogy a besamelt is lehet rizsliszttel készíteni.
Hozzávalók a bolognai szószhoz:
0,5 kg darált hús
1 db kis-közepes hagyma
2-3 fokhagymagerezd
1 db kisebb sárgarépa (el is hagyható vagy pl. reszelt zellerrel, cukkinivel is felcserélhető)
paradicsomszósz vagy püré
só, bors, majorranna, oregano, bazsalikom
Hozzávalók a besamelmártáshoz:
1 l tej (lehet laktózmentes is)
3-6 ek liszt (esetemben rizsliszt)
4-6 dkg vaj (lehet laktózmentes margarin vagy olaj is)
só, bors, szerecsendió
+
500 g lasagne tészta frissen/szárítottan (én most Tesco Free From gluténmentes lasagne tésztát használtam)
20-25 dkg reszelt sajt
Először készítsük el a húsos-paradicsomos szószt, amihez én most gombát is tettem, ami nincs a receptben (250 g-ot). Ehhez először apróra vágott hagymát kell párolni üvegesre – azaz áttetszően fénylőre – egy kevés olajon, majd hozzáadni a darált húst. Kevergessük fehéredésig, majd mehet bele a reszelt sárgarépa. Már, ha szeretnénk beletenni. Együtt is pirítottam egy keveset, majd hozzáadtam a reszelt fokhagymát és a fűszereket: sót, borsot, oreganot, bazsalikomot és majorannát. Felöntöttem jó adag paradicsomszósszal és úgy 5 percig főztem. Utána ment bele a megtisztított, felszeletelt gomba, amivel újabb 5 percig főztem, aztán késznek nyilvánítottam. Arra figyeljünk, hogy jó bő, és ne túl sűrű szósz legyen, mert sok folyadékot magába szív a tészta mire elkészül.
Jöhet a besamelmártás: ehhez vajon pirítsunk lisztet (esetemben: rizslisztet) majd néhány perc után öntsük fel tejjel, majd sóval, borssal, őrölt szerecsendióval lágyabb pudingszerűen állagúra főzzük. Ha túl híg, menet közben adjunk még hozzá egy kevés hideg tejjel elkevert újabb kanál lisztet, ha túl sűrű, akkor adjunk még hozzá tejet. Ha viszont csomós – van ez így – akkor toljunk bele egy kis időre a rúdmixert és egyszerűen csak csapassuk szét, legközelebb pedig inkább habverővel kevergessük fakanál helyett.
Jöhet az összeállítás: egy tepsit/sütőtálat kenjünk ki olajjal, majd az aljára tegyünk egy kicsit a paradicsomos-húsos szószból. Mehet rá egy sor tészta, majd újra húsosszósz, arra besamell, majd újra tészta, amíg el nem fogy. A végén tészta legyen, amit öntsünk le a besamellel és szórjuk meg sajttal. Mehet a 180 fokos sütőbe. Elvileg nem kellene letakarni, de én le szoktam, mert egyszer már jártam úgy, hogy nem puhult meg a (száraz) tészta a közepén. Azóta először takarva sütöm úgy 20 percig, majd leszedem róla és utána sütöm készre az egészet.
Ha pedig nincs lasagne tésztánk, az se baj, készítsük spagetti tésztából egy kicsit másként. Receptért KATT IDE!
Ha tetszett a bejegyzés, kövesd figyelemmel a facebook oldalam is. Katt IDE!