Lasagnet ettem volna, viszont nem volt hozzávaló tésztám készleten, ezért kitaláltam, hogy nem veszek, nem gyúrok, hanem kreálok valamit a meglévő spagetti felhasználásával.
Ehhez a változathoz úgy döntöttem, hogy előfőzöm a tésztát, de ezt leszámítva tulajdonképpen mindent ugyanúgy csináltam, mint amikor lasagnet készítek.
Hozzávalók a bolognai szószhoz:
0,5 kg darált hús
1 db kis-közepes hagyma
2-3 fokhagymagerezd
1 db kisebb sárgarépa (el is hagyható)
paradicsomszósz vagy püré
só, bors, majorranna, oregano, bazsalikom
Először elkészítettem a húsos-paradicsomos szószt. Ehhez hagymát pároltam üvegesre – azaz áttetszően fénylőre – egy kevés olajon, majd hozzáadtam a darált húst. Amikor fehéredésig kevergettem, ment bele a reszelt sárgarépa.
Ez egyáltalán nem kötelező elem, kihagyható, vagy felcserélhető más reszelt zöldségre is, pl. zellerre, de van, aki paszternákot, cukkinit vagy padlizsánt tesz bele. Sokan így szoktak elrejteni némi zöldségféleséget azoknak a gyerekeknek az ételében, akik „telibe” nem hajlandók ilyesmit fogyasztani. Nálunk ez nem probléma, a családom kifejezetten nagy zöldségevő (a húsok mellett), így ilyen trükkökre nincs szükségem, egyszerűen szeretem a répát a szószban és kész.
Együtt is pirítottam egy keveset, majd hozzáadtam a reszelt fokhagymát és a fűszereket: sót, borsot, oreganot, bazsalikomot és majorannát. Felöntöttem jó adag paradicsomszósszal és 10-15 percig főztem.
Hozzávalók a besamelmártáshoz:
1l tej (lehet laktózmentes is)
4-6 ek liszt (esetemben rizsliszt)
4-6 dkg vaj (lehet laktózmentes margarin vagy olaj is)
só, bors, szerecsendió
Miközben feltettem forrni egy jó nagy lábas sós vizet, nekiláttam a besamelmártás elkészítésének. Ehhez vajon pirítottam lisztet (esetemben: rizslisztet) majd néhány perc után felöntöttem tejjel, majd sóval, borssal, őrölt szerecsendióval pudingszerűen sűrű állagúra főztem. Ha túl híg, menet közben adjunk még hozzá egy kevés hideg tejjel elkevert újabb kanál lisztet, ha túl sűrű, akkor adjunk még hozzá tejet. Ha viszont csomós – van ez így – akkor toljunk bele egy kis időre a rúdmixert és egyszerűen csak csapassuk szét, legközelebb pedig inkább habverővel kevergessük fakanál helyett.
A víz közben felforrt, félkészre főztem benne 0,5 kg spagettit, majd leszűrtem. A tészta nagyjából negyedét elegyengettem egy tepsiben, rásimítottam a paradicsomszószból egy adagot, arra ment a besamell, majd újra tészta . Ezt megismételtem háromszor, majd amikor a rétegezés végére értem, az utolsó adag tésztára kanalaztam a besamelt, azt is szépen szétkentem, majd végül megszórtam egy jó adag sajttal és forró sütőben készre sütöttem.