Lasagnet ettem volna, viszont nem volt hozzávaló tésztám készleten, ezért kitaláltam, hogy nem veszek, nem gyúrok, hanem kreálok valamit a meglévő spagetti felhasználásával.

Ehhez a változathoz úgy döntöttem, hogy előfőzöm a tésztát, de ezt leszámítva tulajdonképpen mindent ugyanúgy csináltam, mint amikor lasagnet készítek.

Hozzávalók a bolognai szószhoz:

0,5 kg darált hús
1 db kis-közepes hagyma
2-3 fokhagymagerezd
1 db kisebb sárgarépa (el is hagyható)
paradicsomszósz vagy püré
só, bors, majorranna, oregano, bazsalikom

Először elkészítettem a húsos-paradicsomos szószt. Ehhez hagymát pároltam üvegesre – azaz áttetszően fénylőre – egy kevés olajon, majd hozzáadtam a darált húst. Amikor fehéredésig kevergettem, ment bele a reszelt sárgarépa.

Ez egyáltalán nem kötelező elem, kihagyható, vagy felcserélhető más reszelt zöldségre is, pl. zellerre, de van, aki paszternákot, cukkinit vagy padlizsánt tesz bele. Sokan így szoktak elrejteni némi zöldségféleséget azoknak a gyerekeknek az ételében, akik „telibe” nem hajlandók ilyesmit fogyasztani. Nálun ez nem probléma, a családom kifejezetten nagy zöldségevő (a húsok mellett), így ilyen trükkökre nincs szükségem, egyszerűen szeretem a répát a szószban és kész.

Együtt is pirítottam egy keveset, majd hozzáadtam a reszelt fokhagymát és a fűszereket: sót, borsot, oreganot, bazsalikomot és majorannát. Felöntöttem jó adag paradicsomszósszal és 10-15 percig főztem.

Hozzávalók a besamelmártáshoz:

5 dl tej (lehet laktózmentes is)
2-3 ek liszt (esetemben rizsliszt)
2-3 dkg vaj (lehet laktózmentes margarin vagy olaj is)
só, bors, szerecsendió

Miközben feltettem forrni egy jó nagy lábas sós vizet, nekiláttam a besamelmártás elkészítésének. Ehhez vajon pirítottam lisztet (esetemben: rizslisztet) majd néhány perc után felöntöttem tejjel és sóval, borssal, őrölt szerecsendióval pudingszerűen sűrű állagúra főztem. Ha túl híg, menet közben adjunk még hozzá egy kevés hideg tejjel elkevert újabb kanál lisztet, ha túl sűrű, akkor adjunk még hozzá tejet. Ha viszont csomós – van ez így – akkor toljunk bele egy kis időre a rúdmixert és egyszerűen csak csapassuk szét, legközelebb pedig inkább habverővel kevergessük fakanál helyett.

A víz közben felforrt, félkészre főztem benne 0,5 kg spagettit, majd leszűrtem.  A negyedét elegyengettem egy tepsiben, rásimítottam a paradicsomszósz harmadát. Ezt megismételtem háromszor, majd amikor a rétegezés végére értem, az utolsó adag tésztára kanalaztam a besamelt, azt is szépen szétkentem, majd végül megszórtam egy jó adag sajttal és forró sütőben készre sütöttem.

Köszönöm, hogy elolvastad a receptemet és, ha már nálam jársz, kérlek, nézz körül a webáruházamban is és lájkold a facebook oldalamat, hogy értesülj a folyamatosan frissülő tartalomról.

 

 

http://www.ceruzabab.hu/wp-content/uploads/2017/11/a9-1024x541.jpghttp://www.ceruzabab.hu/wp-content/uploads/2017/11/a9-250x250.jpgAntal Viktóriafőételbolognai,glutenmentes,lasagne,spagetti,tojasmentesLasagnet ettem volna, viszont nem volt hozzávaló tésztám készleten, ezért kitaláltam, hogy nem veszek, nem gyúrok, hanem kreálok valamit a meglévő spagetti felhasználásával. Ehhez a változathoz úgy döntöttem, hogy előfőzöm a tésztát, de ezt leszámítva tulajdonképpen mindent ugyanúgy csináltam, mint amikor lasagnet készítek. Hozzávalók a bolognai szószhoz: 0,5 kg darált hús 1 db...Gasztronómia, életmód és ami még belefér