Ez az a fajta desszert, aminek még a kakaó-utáló kisebbik fiam is megbocsátja a kakaótartalmat és örömmel fogadja. Na, igen, azok a bizonyos kivételek…

Hozzávalók:

250 g darált keksz
30 ml erős kávé (lehet koffeinmentes is)
40 g vaj
20 g natúr kakaópor
70 g porcukor
25 g kókuszreszelék a “tésztába” keverve + forgatni kb. 40 g
1 ek rum, vagy egy tk rumaroma
vanília (kivonat/aroma/őrlemény/kikapart belső)
175 ml tej
1 ek savanykás lekvár

Először keverjük össze a száraz hozzávalókat és a szoba hőmérsékletű, lágy vajat. Morzsolgassuk el benne, aztán mehet bele az összes többi hozzávaló is. Ha gluténmentes kekszből készítjük, akkor a folyadékmennyiség változhat, ezek a kekszek nagyon különbözőek, még a nedvességtartalmuk is. Ha nem akarunk bakit, akkor lassan adagoljuk tehát bele a tejet, ebben az esetben a fenti mennyiség csak irányadó (pont úgy mint az, hogy legalább napi 20 percet sétáljunk – illene betartani, de végül mindig variálunk azon is).



Citromos kekszet is süthetünk hozzá, ha magunk szeretnénk prezentálni ezt az alapanyagot is, ha pedig a citrom ízét nem szeretnénk érezni benne (bár nem rontja el egyáltalán), akkor süssük a citromhéj, és -lé kihagyásával.

Keverjük össze alaposan, aztán formázzunk belőle golyókat és forgassuk meg kókuszreszelékben. Tálalás előtt – ha kibírjuk – hűtsük pár óráig, hogy a vaj megszilárduljon benne és stabilabb, ráadásul hidegebb golyókat kapjunk. (A hidegebb golyóra is tudnék hasonlatot írni, de ezt most inkább nem teszem. Azt majd egy másik bejegyzésben, ahol a termékenység elősegítése lesz a téma.)


http://www.ceruzabab.hu/wp-content/uploads/2018/10/kokuszgolyo3-1024x672.jpghttp://www.ceruzabab.hu/wp-content/uploads/2018/10/kokuszgolyo3-250x250.jpgAntal Viktóriadesszert, pékárukeksz,kókuszEz az a fajta desszert, aminek még a kakaó-utáló kisebbik fiam is megbocsátja a kakaótartalmat és örömmel fogadja. Na, igen, azok a bizonyos kivételek... Hozzávalók: 250 g darált keksz 30 ml erős kávé (lehet koffeinmentes is) 40 g vaj 20 g natúr kakaópor 70 g porcukor 25 g kókuszreszelék a 'tésztába' keverve + forgatni kb. 40...Gasztronómia, életmód és ami még belefér