A “gazdagon” jelző ez esetben most a hozzáadott zöldségeket jelzi, illetve azt, hogy én a rizses húshoz vagy basamati vagy jázmin rizst szoktam használni. Sokkal jobb ízű, állagú és nem lesz belőle püré sem a végére, mint egyes “A” rizsekből.

Hozzávalók:

500 g csont nélküli hús kockákra vágva
200 g rizs
1 nagy fej kockára vágott hagyma
1-3 gerezd reszelt/zúzott fokhagyma (el is hagyható)
1 kockákra vágott paradicsom (vagy 1 ek paradicsompüré)
1 kockákra vágott paprika (vagy 1 ek paprikakrém, pl. piros arany)
1-2 marék zöldborsó
1-2 marék kockára vágott sárgarépa
1-2 marék szeletekre vágott gomba
petrezselyemzöld apróra vágva (el is hagyható)
só, őrölt bors, őrölt kömény, piros paprika



A hagymát egy kevés olajon/zsíron pároljuk üvegesre, azaz áttetszően fényesre. Keverjük hozzá a húst, ami esetemben most sertéslapocka volt, de lehet csirke, pulyka, marha, vagy marhára mindegy, a lényeg, hogy szeressük és legyen legális.

Adjuk hozzá a paradicsomot, paprikát, sót, őrölt borsot, őrölt köményt és fűszer paprikát. A fűszerekből első körön mondjuk egy-egy kiskanállal, aztán meglátjuk a többit, ez tényleg ízlés dolga, van aki fűszeresen szereti, más meg kevésbé. Ha először picit teszünk mindenből, akkor nagyot nem hibázhatunk.

Kevergessük együtt egy ideig, amíg a hús ki nem fehéredik, majd öntsük fel annyi vízzel, ami bőven ellepi és kezdjük el főzni, fedő alatt. A főzési idő húsfüggő, a csirke pl. nagyon hamar megfő, a marha marha sok óra alatt, a sertés meg a kettő között, annak kb. 45 perc kell ahhoz, hogy háromnegyed kész legyen. Ez az állapot kell ugyanis nekünk.

Addig viszont főjön közepes hőfokon, néha pedig öntsünk újra hozzá vizet, ha elpárologna és persze időnként kevergessük is, hogy ne égjen le. Néha kóstoljunk is, ha kell hozzá só, vagy más fűszer, akkor pótoljuk.

Mossuk át közben jó alaposan a rizst, hogy az is haladjon a maga útján. Sűrű szűrőbe is tehetjük és úgy folyó víz alatt moshatjuk, vagy engedjük tele vízzel és öntsük le róla, majd ezt ismételjük meg úgy ötször.

Amikor elérjük a kívánt állapotot, adjuk hozzá a zöldségeket, azaz a borsót, répát, gombát. Főzzük azokat is háromnegyed készre, majd adjuk hozzá a rizst és petrezselymet is és most már öntsünk hozzá annyi vizet, hogy tényleg bőven ellepje, hiszen a rizs ezt jól magába fogja szívni. Ha túl kevés a folyadék, ellenben még kemény a rizs, akkor logikus módon adjuk még hozzá (lehet, hogy plusz só is kell). Kevergessük viszonylag sűrűn, mert a rizs hajlamos először leragadni, aztán nagyon durván, nagyon gonosz módon leégni. Ha elkészült, akkor már tálalhatjuk is.



http://www.ceruzabab.hu/wp-content/uploads/2018/10/rizseshus3-1024x600.jpghttp://www.ceruzabab.hu/wp-content/uploads/2018/10/rizseshus3-250x250.jpgAntal Viktóriafőételborsó,gomba,hús,répa,rizsA 'gazdagon' jelző ez esetben most a hozzáadott zöldségeket jelzi, illetve azt, hogy én a rizses húshoz vagy basamati vagy jázmin rizst szoktam használni. Sokkal jobb ízű, állagú és nem lesz belőle püré sem a végére, mint egyes 'A' rizsekből. Hozzávalók: 500 g csont nélküli hús kockákra vágva 200 g rizs 1 nagy...Gasztronómia, életmód és ami még belefér