Lusta asszony túrós-gyümölcsös rétese

Lusta asszony túrós-gyümölcsös rétese

Sokan elkészítették már ezt a receptet, különböző változatokban, ezért gondoltam én is megsütöm a saját változatomat. Finom lett.

Hozzávalók a száraz réteghez:

  • 250 g liszt (én gluténmentes Schar C lisztet használtam)
  • 150 g cukor
  • 0,5 csomag sütőpor (mások egyet írnak, de az már az én nyelven összehúzza evés közben)
  • 1 csipet só

Hozzávalók a nedves réteghez:

  • 0,5 l tej
  • 4 tojás
  • vanília

Hozzávalók a túrós réteghez

  • 500 g tehéntúró
  • 1 tk citromlé
  • citromhéj

További hozzávalók: 

  • 100 g vaj
  • 4-6 kanál lekvár, vagy 1-2 marék gyümölcs (befőtt, vagy fagyasztott is lehet)



Keverjük össze egy tálban a száraz, egy másik tálban pedig a nedves, a harmadik tálban pedig a túrós réteg hozzávalóit. Fogjunk egy kisebb sütőformát – az enyém 20*33 cm volt – és a vaj felével jó vastagon kenjük ki. Szórjuk bele a lisztes cucc felét, majd morzsoljuk rá az összes túrós réteget. Jöhet rá a lekvár, vagy a gyümölcs darabkák is.

Amikor ez meg van, jöhet rá a maradék lisztes réteg, majd az egészet öntsük nyakon a tejes-tojásos-nedves cuccal. Én egy kicsit megszurkáltam egy késsel az egészet, hogy a tej mindenhova lefolyjon, gondoltam biztosra megyek. Ne lepődjetek meg rajta, a nedves réteg aránytalanul soknak fog tűnni. Én el is gondolkodtam rajta, hogy vajon hol rontottam el, tényleg ilyen sok kell hozzá…?! Újra rákerestem a neten, és láttam, hogy ugyanilyen arányokkal dolgoznak más receptek is, úgyhogy gondoltam nem lehet nagy baj.

Nem is lett, ment az egész a sütőbe, 170 fokra, méghozzá úgy, hogy a sütő alsó részébe tettem a rácsra a tepsit, nem teljesen alulra, de a középnél lejjebbre. Nem néztem az órát, pontosan nem tudom mennyi idegi sült, de nagyjából tán háromnegyed órát. Látni fogjuk mikor jó: amikor már megkötött a nedvesség, és szépen megpirult.





Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.