Fehér csokoládés marcipántorta

Fehér csokoládés marcipántorta

Vagy hívhatnám úgy is, hogy a családom imádatának tárgya, avagy egy olyan desszert, amivel minden marcipánfüggő szívét meg lehet melengetni.

Hozzávalók a sütemény alaphoz: 

20 dkg liszt (lehet rizs- vagy gluténmentes süteményliszt is)
15 dkg őrölt mandula
20 dkg cukor
1,5 dl tej
1,5 dl olaj
4 tojás
2 csapott tk sütőpor




Keverjük össze a száraz hozzávalókat és tegyük félre. Válasszuk szét a tojásokat két külön tálba. A fehérjét verjük fel félig, majd ezt követően fokozatosan adjuk hozzá a cukor nagyjából egyharmadát. Ha már olyan kemény a hab, hogy a felfordított tálat a fejünk fölé fordíthatjuk anélkül, hogy hajpakolásként végezze a frizuránkon – azaz a tálban marad – akkor térjünk át a tojás sárgájára.

Verjük fel azt is a maradék cukorral, majd adjuk hozzá a tejet és az olajat. Ha meg van, mehetnek bele a száraz hozzávalók is, de ezen a ponton már ne használjunk semmilyen gépet, váltsunk inkább kézi erőre és fakanálra. Szépen, fokozatosan adagoljuk hozzá, ne egyszerre. Végül forgassuk bele nagyon óvatosan a tojásfehérjét is. Ne törjük össze a kelleténél jobban, az a cél, hogy légiesen könnyű, habos tésztát kapjunk.

Kenjük ki a tortaforma oldalát olajjal, szórjuk meg liszttel – gluténmentesen készítve: rizsliszttel – majd óvatosan rázogatva egyengessük el rajta mindenhol. Célszerű a forma alját sütőpapírral bélelni, vágjuk formára, tegyük bele, később meg fogja könnyíteni a dolgunkat.

Öntsük a tésztát a sütőformába, majd süssük 170 fokon körülbelül 40 percig. Sok minden függ a sütőtől, a formától, ezért ha nem vagyunk benne biztosak, akkor szúrjunk tűt a közepébe, ha nem tapad rá a tészta, akkor elkészült.

Mivel ez nem piskóta, így sütés után célszerű azonnal kiborítani a formából, lehúzni róla a papírt és egy rácson teljesen kihűteni.

Hozzávalók a krémhez:

3 dl habtejszín
25 dkg mascarpone krémsajt
30 dkg fehér csokoládé
vanília
porcukor (nem feltétlenül szükséges)

Forrósítsuk fel a tejszínt, majd öntsük rá a rusztikusan feldarabolt – vagy csak simán kockákra tördelt – csokoládéra, és keverés nélkül hagyjuk állni kb. 10 percig. Bírjuk ki. Ha sikerült, utána már nekieshetünk robotgéppel is, ez lesz a jutalmunk.

Keverjük le, adjuk hozzá a mascarponét, a vaníliát, és ha kóstolás után úgy döntünk, akkor még némi porcukrot is. Mehet a hűtőbe pihenni, legalább fél órára.

Ha a tortánk közben kihűlt, vágjuk lapokra. Én konkrétan háromra. Vághatjuk késsel, vagy akár kifeszített cérnával is, ki hogyan szeretné.

Szükségünk lesz még egy vajas krémre is, amivel a tortát fogjuk körbekenni, ez egyfajta ragasztóanyag lesz a sütemény és a marcipán bevonat között.

Hozzávalók a vajkrémhez:

10 dkg vaj
10 dkg porcukor

Egyszerűen keverjük össze, jó habosra és tegyük félre.

További hozzávalók:

40-70 dkg marcipán
1-3 ek kakaópor

Ha nagyon vékonyra nyújtjuk, akkor akár 40 dkg marcipán is elég lehet, de többel könnyebben tudunk dolgozni, ráadásul a marcipán imádóknak is jobban kedvezünk. Sőt, a valódi marcipán mániások el is készíthetik maguknak ezt is, a receptet lásd itt.

Különítsünk el kb. 15-20 dkg marcipánt, amit színezzünk meg kakaóporral. Legyen jó sötét, de még formázható. Vágjuk ketté és külön-külön gyúrjunk belőle két szép kígyót. A kígyókat is vágjuk három részre, egy nagyobbra, egy közepesre és egy kisebbre. Formázzunk a kígyókból egy-egy karikát, azaz összesen hatot.

A marcipán többi részéből nyújtsunk sütőpapíron egy jó nagy kört. Akkorának kell lennie, hogy ne csak a tortánk tetejét, hanem az oldalát is befedje.

Rakjuk össze a tortát! A legalsó sütemény lapra kenjük a krémünk felét, majd tegyük először a közepébe az egyik kis karikát, majd egy közepeset és végül egy nagyot. Fedjük le a középső tortalappal, amire kenjük a maradék krémet és helyezzük rá a maradék három, kakaós marcián kört.

Tegyük rá a torta legfelső lapját, majd az egészet kenjük körbe a vajas „fedőkrémmel”.

A bevonásra szánt marcipánt borítsuk rá a tortára, majd óvatosan húzzuk le róla a sütőpapírt. Finom mozdulattok addig simítsuk, igazítsuk, amíg teljesen rá nem tapad a tortára. A maradékot vágjuk le róla, és ha senki sem figyel, simán csak együk meg.

Díszíthetjük maradék marcipánnal, csokoládéval, mandulával, vagy amivel éppen kedvünk tartja, és amihez hozzájutunk.




Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..