A galette egy francia pite, amit különböző tésztákból szoktak készíteni. Lehet sima omlós-vajas tészta az alapja, aztán lehet palacsinta szerű, kelt, vagy darált mandulás, tehát variálható rendesen. Ráadásul nem csak édes, de sós változatok is léteznek. Én most a fogyós verzióját készítettem el, de azért leírom hozzá az omlós tészta receptet is, ha valaki inkább abból készítené el. Először a töltelékkel kezdek, alatta lesz mindkét tészta változat.



Meggyes-puncsos töltelék
Hozzávalók:

1 cs puncs ízű főző puding
2 marék meggy
3-5 ek cukor vagy annak megfelelő édesítőszer

A meggyet magozzuk ki. Ha frisset használunk, akkor nem árt kissé megnyomkodni, hogy valamennyi levet eresszen, mert szerintem az úgy jó és kész, ráadásul a pudingnak is kell némi folyadék. Ha fagyasztottat vagy befőttet használunk, akkor persze ott elve adott némi lé, az előbbinél például automatikusan elkezd csordogálni, ahogy olvadni kezd. A levet fogjuk összekeverni a cukorral vagy a választott édesítőszerrel, a pudingot pedig a meggyel – végül meg mindent mindennel. A hőtől a puding szépen megköt majd a sütőben és klassz zselés állaga lesz.

Omlós tészta recept, ha abból szeretnénk elkészíteni
Hozzávalók:

15 dkg liszt (gluténmentes süteményliszt is lehet)
12 dkg vaj
0,5 tk só
1 ek cukor
1 M-es tojás
vanília, citromhéj opcionális



Mivel a vajas tésztánál fontos, hogy minden hideg legyen, ezért nem csak a vajat, de akár a lisztet és a tojást is bepakolhatjuk előtte a hűtőbe. Ha kézzel dolgozunk majd, akkor nagyon gyorsan kell, mivel a bőrünk melege sem tesz most jót a tésztának. Jobb géppel dolgozni, akár aprítógéppel is, Jamie Oliver után szabadon, én tőle láttam ezt először: betette a lisztet és a vajat, egy két pörgéssel a gép már szét is oszlatta egyiket a másikban, majd a többi hozzávalót már kézzel keverte hozzá, őrült gyorsan. De persze vannak már klassz konyhai robotgépek, amik az egészet elvégzik helyettünk.

Keverjük össze, és tegyük legalább fél órára a hűtőbe, de az se baj, ha még többre. Ha ez is meg van, akkor nyújtsuk egy piteformánál nagyobb kört belőle, majd tegyük is bele a formába, amit előtte sütőpapírral béleltünk ki. Sőt, akár először is nyújthatjuk és utána hűthetjük, ahogy könnyebb. Mehet bele a töltelék, majd hajtogassuk rá vissza a kilógó tésztát, végül süssük 190 fokon kb. 40 percig. 

Szénhidrát csökkentett, cukormentes tészta, ha abból szeretnénk elkészíteni
Hozzávalók:

30 g Szafi Free világos puha kenyér lisztkeverék
30 g Szafi Reform kenyér és péksütemény lisztkeverék
1 g só
8 g almaecet
75 g víz
vanília, citromhéj opcionális

Keverjük el az összes hozzávalót, majd 5-10 perc pihentetés után gyúrjuk át újra, most már kézzel, egy kevés rizsliszten. Nyújtsunk belőle egy piteformánál nagyobb kört – nekem minden lett, csak nem kör :))- majd tegyük is bele a formába, amit előtte sütőpapírral béleltünk ki. Mehet bele a töltelék, majd hajtogassuk rá vissza a kilógó tésztát, végül süssük 190 fokon kb. 40 percig.



http://www.ceruzabab.hu/wp-content/uploads/2019/01/galette-1-1024x368.jpghttp://www.ceruzabab.hu/wp-content/uploads/2019/01/galette-1-250x250.jpgAntal Viktóriadesszert, pékárugalette,meggy,omlós,pite,puncs,SzafiA galette egy francia pite, amit különböző tésztákból szoktak készíteni. Lehet sima omlós-vajas tészta az alapja, aztán lehet palacsinta szerű, kelt, vagy darált mandulás, tehát variálható rendesen. Ráadásul nem csak édes, de sós változatok is léteznek. Én most a fogyós verzióját készítettem el, de azért leírom hozzá az omlós...Gasztronómia, életmód és ami még belefér